Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος μετέβη στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε επισήμως με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στο Πεντάγωνο, σε μια περίοδο όπου η Ανατολική Μεσόγειος φλέγεται κυριολεκτικά. Τα αποτελέσματα της συνάντησης μένουν να φανούν σύντομα, όμως αν λάβουμε υπόψιν μας τα λεγόμενα των δύο Υπουργών, φαίνεται ότι τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσων, στον τομέα τουλάχιστον της άμυνας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις, οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως λ.χ. την μετανάστευση και διακίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, την τρομοκρατία και την αστάθεια στα Βαλκάνια, την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός Υπουργός, αφού εξέφρασε την εκτίμησή του για τη φιλοξενία των Αμερικανικών δυναμεων στη Σούδα, επεσήμανε ότι : “Ίσως υπάρχει μια ανάγκη να την επεκτείνουμε λίγο, είναι κάτι που σίγουρα θα κοιτάξουμε. Αλλά είμαστε πολύ τυχεροί που ο μεγαλύτερος λιμένας βαθέων υδάτων βρίσκεται σε μια ικανή χώρα της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ”. Αυτή η δήλωση, αν συνδυαστεί με την έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία, αναβαθμίζει κατακόρυφα τη σημασία της χώρας μας, στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε ότι : “Εξετάζουμε θετικά το αίτημα των ΗΠΑ για την επέκταση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας από τον ένα χρόνο στα πέντε χρόνια ή ακόμα και περισσότερο. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης θα είναι θετικό και αμοιβαία επωφελές”. Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε από Ελληνικής πλευράς η ένταξη δικού μας πολεμικού πλοίου στην ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου.

Είναι εμφανές σε επίπεδο τουλάχιστον δηλώσεων και προθέσεων ότι η νέα Αμερικανική διοίκηση επιθυμεί να ενισχύσει το ρόλο της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο χάριν της ασφάλειας και κυρίως της προστασίας των δικών της φυσικά συμφερόντων. Ο Λόρδος Πάλμερστον έλεγε: “Δεν υπάρχουν μόνιμες έχθρες ούτε μόνιμες φιλίες μεταξύ των κρατών. Υπάρχουν, όμως, μόνιμα συμφέροντα”. Ειδικά στο πεδίο των διεθνών σχέσεων δεν χωρούν συναισθηματισμοί και ενθουσιασμοί. Η Ελλάδα καλείται να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα και όπως πολύ σωστά έπραξε κατά το παρελθόν, ούσα ναυτική δύναμη, χρειάζεται να συνεργαστεί με τις ναυτικές δυνάμεις, όπως π.χ. τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία. Και στους δύο παγκοσμίους πολέμους η χώρα μας συντάχθηκε με την πλευρά των νικητών.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, χρειάζεται μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδος, να απεξαρτηθεί από αγκυλώσεις και πιο συγκεκριμένα, από την μη αποδοχή της νέας Αμερικανικής διοίκησης και δη του προέδρου Τραμπ. Δεν δικαιούνται οι διάφοροι “Liberals”, Δημοκρατικοί να φαλκιδεύουν το μέλλον της πατρίδος μας, σε μια περίοδο που οι εξ΄ανατολών γείτονες προκαλούν καθημερινά, αμφισβητώντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος. Πρέπει όλοι αυτοί να σοβαρευτούν και να συνειδητοποιήσουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και με εκείνον θα συνομιλούν. Άλλες συμπεριφορές λειτουργούν επιζήμια για τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Όλοι λοιπόν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι να προασπίσει την Ελλάδα μας.