Την έντονη δυσαρέσκια της εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), σχετικά με τη νέα τιμολογιακή πολιτική για το φάρμακο. Χαρακτηρίζει στρεβλή τη διαδικασία ανατιμολόγησης και υποστηρίζει ότι εστιάζει «μονομερώς και ασύμμετρα μόνο στις τιμές των οικονομικών ελληνικών φαρμάκων».

Η ΠΕΦ κάνει λόγο για επιλεκτική τακτική στις τιμές των φαρμάκων η οποία «οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο την ελληνική παραγωγή, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε οριακές καταστάσεις και χιλιάδες εργαζόμενους στην αβεβαιότητα». Επίσης, υποστηρίζει ότι τα δημόσια ταμεία δεν εξοικονομούν ούτε 1 ευρώ, ενώ αυξάνεται η διείσδυση των ακριβών φαρμάκων.

«Πολλά οικονομικά Ελληνικά φάρμακα θα αποσυρθούν αναγκαστικά από το Σύστημα, λόγω των ασφυκτικών συνθηκών παραγωγής και θα αντικατασταθούν από νέες εισαγόμενες και πιο ακριβές θεραπείες, με αποτέλεσμα την αύξηση της δημόσιας δαπάνης και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κινδυνεύει, λόγω της εφαρμοζόμενης αλόγιστης φαρμακευτικής πολιτικής, να μετατραπεί από πυλώνα ανάπτυξης σε αναιμική συμπληρωματική δραστηριότητα ενός ανεξέλεγκτου εισαγωγικού εμπορίου στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αφορμή για την οργισμένη αντίδραση της ΠΕΦ το νέο Δελτίο Τιμών που περιλβαμβάνει μειώσεις τιμών σε ήδη φθηνά φάρμακα ελληνικής παραγωής. Συγκεκριμένα, οι τιμές περισσότερων από 1.680 ελληνικών φάρμακων κουρεύονται εκ νέου έως και 75%. Είναι η 11η συνεχόμενη μείωση που επιβάλλεται στην ελληνική παραγωγή, με συνέπεια τα ελληνικά φάρμακα να έχουν χάσει σε επτά χρόνια το 67% της τιμής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε ανατιμολόγηση οι τιμές των γενοσήμων και παλιών φαρμάκων, που αποτελούν τη βάση της ελληνικής παραγωγής, μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 10-12%, ενώ παράλληλα οι αντίστοιχες μειώσεις στα εισαγόμενα νεότερα ακριβά φάρμακα κυμαίνονται στο 1,5%-2%.

Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες, και με τα clawback και rebates, τελικά επιστρέφουν στο Δημόσιο από 20% έως και το 45% του τζίρου τους.

Η ΠΕΦ ζητά να εφαρμοστεί ένα σύστημα δίκαιης τιμολόγησης με ίδιες μειώσεις για όλα τα φάρμακα και να σταματήσει η κυβέρνηση να «δέχεται τα οριζόντια μέτρα των Θεσμών που διαλύουν την Ελληνική Βιομηχανία».

ΠΗΓΗ: health.in.gr