Τις τελευταίες ημέρες ζούμε στους έντονους ρυθμούς και στις αντιστάσεις που έχει αναπτύξει η κοινωνία, απέναντι στο περιβόητο ‘’πολυνομοσχέδιο’’ που πρόκειται να περάσει η Κυβέρνηση την Δευτέρα, με το πρόσχημα του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Δεν είναι τυχαίο που το εγχείρημα αυτό της Κυβέρνησης έχει προκαλέσει αναταραχή, όταν μάλιστα γίνεται πια γνωστό ότι από τις 620 (!!!!!!!!) σελίδες και τα 400 (!!!!!!!!!!) άρθρα του πολυνομοσχεδίου οι δανειστές, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, δεν φείδονται επαίνων για το πόσο καλά συνεργάστηκαν και συνεργάζονται με τον Τσίπρα που τους τα ‘’περνάει” όλα (βλέπετε δηλώσεις Ντάϊζεμπλουμ, Βούτση κ.λ.π), μόνο το 10% είναι απαίτηση των δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Άρα το 90% είναι απλά απαίτηση της Κυβέρνησης. Μία απαίτηση που τείνει να εκτροχιάσει πλέον και να αποδομήσει την Ελληνική Κοινωνία, η οποία αμυνόμενη πια, στην κυριολεξία δεν ξέρει πλέον από τι να πρωτοφυλαχθεί και σε τι να πρωτοαμυνθεί.

Μέσα στα πολλά, ασύνδετα, άσχετα και απίθανα που η Κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει με το πολυνομοσχέδιο (απεργίες, μαζί με Καζίνο, μαζί με Υποθηκοφυλακεία, μαζί με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κ.λ.π.) επιθυμεί να περάσει και την περιβόητη υποχρεωτική Διαμεσολάβηση.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε μία πλειάδα υποθέσεων (διενέξεων) ιδιωτικού δικαίου, όπως στις διαφορές από αυτοκίνητα, στα εργατικά, στις οικογενειακές διαφορές κ.λ.π., θα πρέπει υποχρεωτικά και επί ποινή απαραδέκτου της δικαστικής διαδικασίας που τυχόν ακολουθήσει έπειτα ενώπιον του Δικαστή, να προηγηθεί το στάδιο της Διαμεσολάβησης.

Τα δύο μέρη λοιπόν, πριν προσφύγουν στο αρμόδιο Δικαστήριο για να τους λύσει την διαφορά, θα πρέπει να απευθύνονται υποχρεωτικά σε διαμεσολαβητή της επιλογής τους.

Και ποιος θα είναι αυτός; Θα είναι Δικαστής; Όχι! Θα είναι ιδιώτης.

Τι κύρος και τι γνώσεις θα έχει, αφού δεν θα είναι Δικαστής; Τι εχέγγυα θα έχει ότι θα διατηρεί την ισότητα των όπλων π.χ. μεταξύ μίας πανίσχυρης πολυεθνικής εταιρείας και ενός μικρού εργαζομένου που μπορεί να αντιδικεί μαζί της; Δεν το ξέρουμε… Θα πρέπει να το απαντήσει ο Τσίπρας και ο Κοντονής.

Θα πληρώνεται; Ναι, θα πληρώνεται κατ’ ελάχιστο € 250,00 για κάθε υπόθεση και € 100,00 + ΦΠΑ για κάθε επί πλέον ώρα απασχόλησης του σε αυτήν.

Ποιος θα τον πληρώνει; Οι πολίτες στων οποίων την διαφορά θα απασχολείται (και τα δύο διάδικα μέρη). Επομένως πλέον των εξόδων των Δικηγόρων των δύο μερών και το Δικαστήριο που πιθανόν θα ακολουθήσει, η Κυβέρνηση εφηύρε και άλλα έξοδα για τον πολίτη που ψάχνει δικαίωση.

Ποιος τον επιλέγει; Τα δύο μέρη.

Και αν διαφωνήσουν; Το Υπουργείο! Σε τι χρόνους; Δεν ξέρουμε…

Αν κάποιος διάδικος κληθεί και δεν παραστεί στην διαδικασία της διαμεσολάβησης, τι κυρώσεις θα έχει; Θα του επιβάλλεται πρόστιμο, το λιγότερο € 5.000,00 (!!!!!!!!!!).

Μετά απ’ όλα τα παραπάνω και αν η διαμεσολάβηση αποτύχει να <<κλείσει>> την υπόθεση συμβιβαστικά (πράγμα πιθανότατο…) τι επακολουθεί; Ο πολίτης για να βρει το δίκιο του προσφεύγει στο αρμόδιο Δικαστήριο.

Με τι λεφτά, αφού ήδη θα έχει ξοδέψει <<τα μαλλιά της κεφαλής του>> για την διαμεσολάβηση του κ. Τσίπρα; Αυτό καλύτερα να μην το απαντήσω…

Θα βρίσκει δίκιο ο πολίτης; Αν έχει λεφτά να καλύψει το επιπλέον <<κερατιάτικο>> της διαμεσολάβησης και μετά να προσφύγει και στα αρμόδια Δικαστήρια, ίσως. Με την σημερινή οικονομική κατάσταση της κοινωνίας λοιπόν, μόνο ο ευκατάστατος ή ο πλούσιος θα βρίσκει δίκιο.

Αυτή η μοναδική και απίθανη εφεύρεση Τσίπρα – Κοντονή υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη; Πουθενά! Παντού η διαμεσολάβηση είναι προαιρετική, πλην της Ιταλίας, όπου έγινε προ ενός περίπου έτους υποχρεωτική, και κατέπεσε από το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλικής Δημοκρατίας ως αντισυνταγματική.

Διαβουλεύτηκε η Κυβέρνηση αυτές τις φαεινές της ιδέες με τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή με τις Ενώσεις Δικαστών και τους Δικηγορικούς Συλλόγους; Έδωσε το σχέδιο για διαβούλευση στις Ενώσεις των Δικαστών για 3 ημέρες και στους Δικηγορικούς Συλλόγους άλλες 3 μέρες μέσα στις Δικαστικές Διακοπές των Χριστουγέννων, που κανένας δεν ήταν στις αίθουσες των Δικαστηρίων. Ζητήθηκε μάλιστα παράταση διαβούλευσης η οποία δεν δόθηκε.

Τόσο υπολογίζουν την Δημοκρατία και τους Θεσμούς της οι καθεστωτικοί Συριζαίοι που κυβερνούν.

Κάπως έτσι πορεύεται η Ελλάδα του 2018.

Να χαιρόμαστε τα νέα μέτρα. Όλα από πάνω μας θα περάσουν και πάλι εμείς θα τα πληρώσουμε.

Ευτυχές το νέο έτος!

*Γιάννης Μ. Κοντός – Δικηγόρος