«Παραιτούμαι αν θέλετε», αυτή την απίστευτη «ατάκα» είπε, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, προς τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας(;), στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης της δημοτικής ομάδας, την οποία επιβεβαίωσε μιλώντας στην εκπομπή «Λόγος Αντίλογος» του Corfutv ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Καρύδης.

Βεβαίως στη συνέχεια έκανε συγκινητική όντως προσπάθεια, να «λειάνει» λίγο τις αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν, ισχυριζόμενος ότι, «λέγονται αυτά σε μια de profundis συζήτηση, άλλωστε κάτι ανάλογο ειπώθηκε και από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων». Συγκινητική όντως η προσπάθεια του Αντιδημάρχου, πλην όμως ανεπιτυχής, ώστε να αναστραφούν τα συναισθήματα προβληματισμού που ανέκυψαν από αυτή την παραδοχή, η οποία αποδεικνύει ότι «το καραβάκι», είναι όντως χωρίς πηδαλιούχο. Και στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχε πρόβλημα για το «καραβάκι», γιατί οι κωπηλάτες ήταν όντως δεινοί, σήμερα όμως δεν γνωρίζουν να «κωπηλατούν». Όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται.

Στα «μισά της διαδρομής», η σημερινή δημοτική αρχή, έχει αποτύχει σχεδόν σε όλους τους κρίσιμους τομείς και στους μεγάλους στόχους, που είχε θέσει ή που στην πορεία συνάντησε, ως προκλήσεις, για να αντιμετωπίσει. Στη καθημερινότητα η βαθμολογία είναι κάτω από τη βάση, στο ιστορικό κέντρο επικρατεί πλήρης αταξία, ο στόχος για τα «τραπεζοκαθίσματα» έμεινε ημιτελής και η πόλη γέμισε με «τραπεζάκια έξω», το ίδιο σκηνικό και στο Άλσος, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες. Στη καθαριότητα και εδώ η βαθμολογία είναι υπό το μηδέν, όπως και γενικότερα στη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα μεγάλο μηδενικό. Δυόμιση περίπου χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής πλειοψηφίας και έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του «οδικού χάρτη» για την ενδιάμεση λύση και την έξοδο από την κρίση των απορριμμάτων, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα, την ίδια στιγμή που η Ζάκυνθος, η οποία αντιμετώπιζε το ίδιο οξυμένο πρόβλημα με εμάς, χρηματοδοτήθηκε με 18,6 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Στον τομέα του Πολιτισμού, ο στόχος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποδείχτηκε ένα μεγάλο «Βατερλό», ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το νησί μένει χωρίς θερινό θέατρο, αφού από πέρσι που παρουσιάστηκε το πρόβλημα στο «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Μον Ρεπό, δεν κατόρθωσαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες να το επισκευάσουν. Κατά τα άλλα, η «Κέρκυρα του Πολιτισμού», μας μάρανε. Τώρα όσον αφορά την ένταξη του «Φοίνικα» σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ε.Ε φοβάμαι ότι τα νέα δεν θα είναι ευχάριστα, αφού η πινακοθήκη Γυαλινά συγκεντρώνει πολύ περισσότερες πιθανότητες να ενταχθεί στο Σ.Ε.Σ. Αυτό μένει να το δούμε το Φθινόπωρο.
Επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν κατόρθωσαν να κατασκευάσουν έργα πολύ μικρότερη κλίμακας, αλλά σημαντικά για την εικόνα και την λειτουργία της πόλης, ένα πεζοδρόμιο που να ενώνει την Μητροπολίτου Μεθοδίου με το νέο Σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Στον τομέα της τουριστικής προβολής η βαθμολογία είναι και πάλι πολύ κάτω από τη βάση, το μόνο που έμεινε, είναι τα ταξίδια του Δημάρχου στις διάφορες διεθνείς εκθέσεις, κάτι για το οποίο επικρίθηκε από τους συμβούλους του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ομάδας. Αν και κατά την άποψη μου, πολύ καλά κάνει ο Δήμαρχος του νησιού και ταξιδεύει στις διεθνείς εκθέσεις, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.
Στο οδικό δίκτυο τα έργα είναι ελάχιστα και αποσπασματικά με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει επιδεινωθεί, ενώ δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα με τους αγροτικούς δρόμους, ένα σημείο στο οποίο η σημερινή εκτελεστική εξουσία δέχεται εντονότατη κριτική.

Θα μπορούσα να αναφέρω πλείστα όσα παραδείγματα στα οποία απέτυχε η σημερινή εκτελεστική εξουσία, όπως στο δημοτικό φωτισμό, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Άλλωστε είναι γνωστά σε όλους μας, τουλάχιστον σε όλους όσοι κατοικούν σε αυτό το νησί.
Το θέμα είναι πως θα περάσουν τα υπόλοιπα σχεδόν 2,5 χρόνια θητείας, αφού η δημοτική πλειοψηφία, με τις ανεξαρτητοποιήσεις των συμβούλων και τις παραιτήσεις, ουσιαστικά έχει απολέσει την «δεδηλωμένη». Και έχουμε μπροστά μας αρκετό χρόνο θητείας και κυρίως σημαντικά προβλήματα που ζητούν απεγνωσμένα επίλυση εδώ και τώρα.

Για να κλείσω επανερχόμενος στην αρχική απίστευτη ατάκα, όπως την χαρακτήρισα, όπου ο Δήμαρχος ρωτά τους Συμβούλους του εάν θέλει να παραιτηθεί, τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, δεν έχω συναντήσει τέτοιο φαινόμενο. Πάντα στην πορεία υπήρχαν προβλήματα σχέσεων του Δημάρχου με κάποιους συμβούλους του, ποτέ όμως σε αυτή την έκταση και σε αυτή την ένταση. Δεν γνωρίζω ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά δεν πιστεύω ότι ο φταίχτης είναι μόνο ένας. Κάτι περίπου που ισχύει στους χωρισμούς και στα διαζύγια. Μόνο που εκεί, αφορά δυο άτομα και όχι τον πληθυσμό ενός ολόκληρου νησιού, που φαίνεται ότι θα ταλαιπωρηθεί από αυτή την «καταστροφική σχέση».