Ιδιαιτέρως ανησυχητικοί είναι οι σχετικοί αριθμοί που αφορούν τη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν καταγραφεί 1824 περιστατικά.

Το φαινόμενο της παιδοφιλίας προφανώς δεν είναι ούτε σημερινό ούτε προϊόν της ραγδαίας εξάπλωσης του διαδικτύου. Δεν είναι δυνατόν όμως να μην αναγνωρίσει κανείς πως η διάδοση της χρήσης του ίντερνετ ως μέσου άμεσης επικοινωνίας (social media, chat rooms κλπ.) έχει δυστυχώς διευρύνει το πεδίο δράσης των παιδόφιλων.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση του φαινομένου, καθώς η ανωνυμία και τα ψεύτικα προφίλ έχουν δημιουργήσει επιπλέον κινδύνους για πάρα πολλούς ανήλικους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 750.000 παιδόφιλοι παραμονεύουν καθημερινά στο διαδίκτυο, τέσσερα εκατομμύρια sites αφορούν παιδική πορνογραφία, ενώ έως και 100.000 παιδιά είναι θύματα των κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας. Τα δε κέρδη από τη δραστηριότητα αυτή υπολογίζεται έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικοί είναι και οι σχετικοί αριθμοί που αφορούν τη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν καταγραφεί 1824 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Κατά την περσινή μάλιστα χρονιά υπήρξαν οι περισσότερες καταγγελίες για αποπλάνηση καθώς και για απόπειρα ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων. Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως ο πραγματικός αριθμός τέτοιων περιστατικών είναι δεδομένα πολύ μεγαλύτερος (ενδεχομένως πολλαπλάσιος), καθώς αρκετά παιδιά που έχουν πέσει θύματα μιας τόσο αρρωστημένης, βάναυσης συμπεριφοράς αποφεύγουν να προβούν σε σχετική καταγγελία.

Τα παιδιά καθίστανται ευάλωτα σε εκβιασμό προκειμένου να μην μπορούν να ζητήσουν βοήθεια

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κίνδυνοι που διατρέχουν σήμερα οι ανήλικοι μέσα στον «αχανή κόσμο του ίντερνετ» είναι πολύ μεγάλοι. «Τα παιδιά πολλές φορές δε γνωρίζουν το άτομο με το οποίο συνομιλούν εκείνη τη στιγμή ή νομίζουν ότι μιλάνε με κάποιο γνωστό τους, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος έχει παραβιάσει κάποιο προφίλ φίλου/φίλης για την προσέγγιση των παιδιών» τονίζουν μιλώντας στο tvxs και προσθέτουν: «Στην περίπτωση που αυτός καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, αποστέλλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, ανεβάζουν φωτογραφίες τους πολλές φορές με προκλητικό περιεχόμενο, ενώ μπορεί ακόμη και να συναντηθούν μαζί τους».

Κάτι τέτοιο καθιστά τους εν λόγω ανήλικους «άμεσα πιθανούς στόχους, καθώς, με απειλές και εκβιασμούς, τους ζητείται η αποστολή κι άλλων φωτογραφιών με προκλητικό περιεχόμενο, όχι απαραίτητα από την αρχική ιστοσελίδα ή εφαρμογή από την οποία έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε συνομιλία, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα, υπηρεσία ή εφαρμογή, η οποία τους έχει υποδειχθεί να εισέλθουν για να πραγματοποιήσουν αυτές τις ενέργειες». Όπως τονίζουν μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς «Πρόκειται για μία τακτική που υπονομεύει την απροθυμία των παιδιών να λάβουν μέρος σε σεξουαλική επαφή ή οποιαδήποτε ασελγή πράξη και ταυτόχρονα επιτυγχάνει να αποτρέψει τα θύματα από το να ζητήσουν προστασία από το γονέα ή κάποιον τρίτο (π.χ. δάσκαλο, φίλο), καθώς καταλήγουν να αισθάνονται ένοχα που έχουν αποστείλει ή ανταλλάξει προκλητικές φωτογραφίες».

ΠΗΓΗ:http://news247.gr/