Με αφορμή την Εθνική Εορτή της δημοκρατίας της Σερβίας (SRETENJE) ο Πρόεδρος της δημοκρατίας της Σερβίας Tomislav Nikolic, σε ειδική τελετή παρασημοφόρησε άτομα άξια επαίνου για το έργο τους και την προσφορά τους στη Σερβία. Η τελετή έγινε την Τετάρτη 15/2/2017 στο Προεδρικό Μέγαρο (Official Hall) Ανάμεσα στους βραβευθέντες είναι και ο κ. Σπυρίδων Μάστορας, επίτιμος πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Κέρκυρα.
Ο κος Μάστορας έλαβε το χρυσό μετάλλιο αξιοσύνης (Gold Medal Of Merit) για το έργο και τις υπηρεσίες του στο λαό και την κυβέρνηση της Σερβίας.
Στη Σερβία, ξεκινησε από χθες 15/2 η διήμερη εθνική γιορτή της χώρας. Είναι η γιορτή (Sretenje), σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο, που ακολουθεί η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και με τη γιορτή Sretenje είναι συνδεδεμένα δύο σημαντικά γεγονότα της σερβικής ιστορίας.
Το 1804 εκδηλώθηκε η Πρώτη Σερβική Εξέγερση εναντίον των Τούρκων, που ξεκίνησε στο χωριό Όρασατς υπό την ηγεσία του Καραγιόργε Πέτροβιτς, ιδρυτή της δυναστείας των Καραγιόργεβιτς.
Και το 1835, όταν η Σερβία ήταν ακόμη ημι-αυτόνομο πριγκιπάτο στους κόλπους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, υιοθετήθηκε το “Σύνταγμα (Sretenjskiustav), που ήταν το πρώτο συνταγματικό κείμενο στην περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου.
Η υπογραφή του έγινε στην πόλη Κραγκούγιεβατς, ενώ τη Σερβία διοικούσε ο Πρίγκιπας Μίλος Ομπρένοβιτς.