Θα σπάσει όλα τα ρεκόρ φέτος ο τουρισμός. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος και σύμφωνα με τις προκρατήσεις που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος για την χώρα μας και για τον τουριστικό μας προορισμό θα είναι μια ακόμα χρονιά ρεκόρ.

Ρεκόρ στις αφίξεις γιατί στα έσοδα, που είναι επίσης πολύ σημαντικό μέγεθος και φέτος, όπως πέρσι που ήταν μειωμένα, θα καταγραφεί αναντιστοιχία ανάμεσα στις εισπράξεις και τις αφίξεις. Και βέβαια όλα αυτά τα στοιχεία, δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες πολιτικούς, της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες, να βγαίνουν να πανηγυρίζουν στις τηλεοράσεις για τα επιτεύγματα. Χωρίς βεβαίως να αποκαλύπτεται η αλήθεια για τους πραγματικούς λόγους αυτού του επιτεύγματος, τόσο του περσινού, όσο και του διαγραφόμενου φετινού. Η αλήθεια είναι ότι σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και θα παίξουν και φέτος οι εξελίξεις στις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας. Όπως επίσης κανείς δεν λέει την αλήθεια για το που πάνε τα κέρδη και αν διαχέονται σε όλη την κοινωνική και επαγγελματική διαστρωμάτωση.

Όντως αυτή η τεράστια άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, σίγουρα αποτελεί μια ένεση για την οικονομία. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογούνται οι πανηγυρισμοί και οι θριαμβολογίες. Καμία φτωχή χώρα δεν σώθηκε από τον τουρισμό της. Και δεν είναι μια και δύο οι χώρες που πεινάνε και κάνουν πρωταθλητισμό στον τουρισμό: Στο πρόσφατο παρελθόν, πριν την κρίση, Αίγυπτος, Μαρόκο, Ταϊλάνδη και πάει λέγοντας, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Και δώσ’ του οι αναφορές για ρεκόρ κρατήσεων τα τελευταία καλοκαίρια. Οι Έλληνες δηλαδή να μην μπορούν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές, σε ποσοστό 75% και να πανηγυρίζουν επειδή κάνουν διακοπές στην Ελλάδα οι Άγγλοι, οι Γερμανοί, οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Κινέζοι και οι Ινδοί. Αλλάξανε οι ρόλοι. Όπως οι Έλληνες τα παλιά καλά χρόνια είχανε πηγαινοέρχονταν στα Μπαλί, τα Ντουμπάι και τις Μαλδίβες, είναι οι ξένοι τώρα που έρχονται στην Ελλάδα της ανεργίας και του μισθού των τετρακοσίων ευρώ.

Καμία οικονομία όμως δεν στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό. Όταν πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα είχε 15 εκατομμύρια τουρίστες, η Μαλαισία είχε 25. Η Ταϊλάνδη 22. Η Τουρκία 35. Δεν λέμε για χώρες σαν την Ιταλία ή την Ισπανία που και στον τουρισμό έχουν μεγάλα νούμερα. Λέμε για χώρες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Χώρες που το μεροκάματο είναι στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί. Σ’ αυτά τα επίπεδα έχει κατέβει πλέον και η Ελλάδα. Δουλειά δηλαδή στα νησιά την τουριστική περίοδο για δώδεκα τουλάχιστον ώρες την ημέρα, που μπορεί να φτάνουν και τις δεκάξι. Τριάντα μέρες τον μήνα. Χωρίς ασφάλεια κι αν τρως τσάμπα και κοιμάσαι τσάμπα σε ξενοδοχειακή μονάδα, ο μισθός είναι στα έξι κατοστάρικα. Ένα εικοσάρικο την ημέρα. Πρέπει να λέμε αλήθειες. Και τα καταστήματα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάθονται όλο το καλοκαίρι ανοιχτές, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να βγάλουν ίσα, ίσα τα έσοδα για να μην κλείσουν την επιχείρηση. Όχι για να αποταμιεύσουν ή για να καταναλώσουν, αλλά για να έχουν ένα μεροκάματο για την οικογένεια τους.
Σίγουρα η Ελλάδα θα κάνει φέτος ρεκόρ τουρισμού. Για δύο το πολύ τρεις μήνες, άντε τέσσερις, θα μειωθεί κάπως η ανεργία. Γκαρσόνια, καμαριέρες κ.λπ. θα βρουν ένα μεροκάματο. Είναι η άλλη όψη και δεν θα πρέπει να την κρύβουμε, γιατί η κοινωνία μας είναι μικρή και γιατί εάν παγιωθεί ένα τέτοιο σύστημα, μακροπρόθεσμα όλοι θα πέσουμε στη παγίδα.

Θα πρέπει λοιπόν πέρα από τις θριαμβολογίες να αναδείξουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ποιοτικής αναβάθμισης του τουρισμού μας, που να διαχέει τον πλούτο σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και να κερδίζουν όλοι ανάλογα με το τι προσφέρουν. Παράδειγμα. Από τις Κρουαζιέρες, να μην κερδίζουν μόνο 2-3 επιχειρηματίες ή επαγγελματίες, αλλά ο πλούτος που δημιουργούν να διαχέεται σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Το μοντέλο των δυο ταχυτήτων μακροπρόθεσμα θα αποβεί προβληματικό και οι θριαμβολογίες δεν θα αρκούν για να καλύψουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει. Και το κυριότερο, να κοιτάξουμε πως θα ανέβει επίπεδο το τουριστικός μας προορισμός και για να συμβεί αυτό πρέπει να βελτιωθούν και οι ξενοδοχειακές υποδομές και οι κοινωνικές υποδομές, δρόμοι, σκουπίδια, φωτισμός και τα υπόλοιπα.

Εύχομαι, αν και κρατώ πολλές επιφυλάξεις, όσοι έρθουν φέτος στο νησί μας, να φύγουν ικανοποιημένοι και να θελήσουν να ξαναέρθουν.