Ελλάδα και Ρωσία έχουν στενές σχέσεις, σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά, είναι ο τουρισμός, ο οποίος βέβαια είναι περισσότερο ετεροβαρής προς τη χώρα μας, διότι οι Ρώσοι που επισκέπτονται της Ελλάδα είναι πολύ περισσότεροι από του Ελληνες που επισκέπτονται τη Ρωσία.

Στη Μόσχα λοιπόν, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και η ομόλογός της, υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδια για τον τουρισμό, Άλα Μανίλοβα, υπέγραψαν κοινοί δήλωση συνεργασίας, εγκαινιάζοντας την επίσημη έναρξη του έτους Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας 2017-2018

Έλενα Κουντουρά και Άλα Μανίλοβα, αντάλλαξαν ιδιαίτερα θερμά λόγια για τις στενές σχέσεις των δύο χωρών και την εξαιρετική συνεργασία που έχουν καθιερώσει τα τρία τελευταία χρόνια στον τουρισμό. Τόνισαν ότι υπάρχει  αμοιβαία εμπιστοσύνη και έντονο ενδιαφέρον τους να ενισχυθεί δυναμικά ο τουρισμός  ανάμεσα στις δύο χώρες τα επόμενα χρόνια.

Το Έτος Τουρισμού περιλαμβάνει περισσότερες από 40 δράσεις και εκδηλώσεις τουριστικής προώθησης και προβολής σε όλη τη Ρωσία και στην Ελλάδα. Στην  πορεία θα εμπλουτιστεί με νέες και θα διαρκέσει έως το τέλος του 2018.

Θα διοργανωθεί μεταξύ άλλων τουριστικό και πολιτιστικό φόρουμ Ελλάδας – Ρωσίας, θρησκευτικό – προσκυνηματικό φόρουμ, καθώς επιχειρηματικό φόρουμ για την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του τουρισμού.

Έχουν προγραμματιστεί σημαντικές πολιτιστικές δράσεις και ειδικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τον θεματικό τουρισμό, όπως ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός, ο ιατρικός και ο ιαματικός, ο αθλητικός – προπονητικός, και προγράμματα νεανικού και  σχολικού τουρισμού στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

Στην ειδική τελετή έναρξης, παρουσιάστηκε το λογότυπο του Έτους Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας. Επίσης προβλήθηκε το βραβευμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις βίντεο του ΕΟΤ «Greece: Α 365-Day destination», που προωθεί την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Επίσης, η υπουργός Τουρισμού παραχώρησε συνεντεύξεις σε ειδησεογραφικά πρακτορεία και στην ρωσική κρατική τηλεόραση με κοινό 70 εκατ. τηλεθεατών.

Ακόμα, η Έλενα Κουντουρά εγκαινίασε με την Άλα Μανίλοβα και τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας, Όλεγκ Σαβόνοφ, την τουριστική έκθεση Otdykh Leisure 2017, όπου η Ελλάδα και ο ΕΟΤ συμμετέχουν με περίπτερο.

Η έναρξη του έτους Ελλάδας-  Ρωσίας γιορτάστηκε στη Μόσχα με εκδήλωση ελληνικής μουσικής με τον μαέστρο Γιώργο Κατσαρό, ενώ περιελάμβανε και ελληνική γαστρονομία.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι υπουργοί και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Ανδρέας Φρυγανάς. Παρέστησαν  κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και διπλωμάτες, εκπρόσωποι πολιτιστικών και τουριστικών φορέων, Ρώσοι  tour operators, Έλληνες και Ρώσοι επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού, και δημοσιογράφοι.

Στις εκδηλώσεις στη Μόσχα, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Τσέγας, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ Αγγελική Χονδροματίδου, και ο Προϊστάμενος του ΕΟΤ Ρωσίας & ΚΑΚ, Πολύκαρπος Ευσταθίου.