Πέραν των όσων βιοποριστικών δυσκολιών χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα του Ελληνικού λαού από το 2009 μέχρι και σήμερα, την οικονομική κρίση που διέπει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες της μεσογείου, το μεγάλο κύμα μετανάστευσης όπως και λαθρομετανάστευσης προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας, το φαινόμενο της Καταλονίας που ενδεχομένως να αποτελούσε αιτία αναζωπύρωσης σκεπτικισμού όσον αφορά το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αδιαμφισβήτητα κομβικής σημασίας η πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν στην χώρα μας.

Μόνο συμβολική δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε πριν την επίσκεψή του εντός του πολυτελέστατου προεδρικού μεγάρου στο οποίο κατοικεί ο ίδιος…που θυμίζει στιγμές παλαιότερης οθωμανικής αυτοκρατορίας…ο άλλοτε δήμαρχος με γραφείο σε πολυκατοικία εργατικής συνοικίας στην Κωνσταντινούπολη…τώρα πλέον πληρεξούσιος και uber allis Τούρκος πρόεδρος εντός μεγάρου! Κάθε άλλο λοιπόν παρά συμβολική η επίσκεψή του σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε και κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου του ιδίου μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και σε συνάντησή του με τον Έλληνα πρόεδρο της δημοκρατίας.

Λόγος κι ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης εγείρεται αν και εφόσον έχει υπάρξει ζήτημα εκ μέρους και κάποιου ή κάποιων εκ των συμβαλλόμενων μερών της Συνθήκης. Η χώρα μας δεν φέρει καμία διάθεση διεκδίκησης εδαφών έναντι της Τουρκίας, ούτε διάθεση περαιτέρω όξυνσης των σχέσεων που επικρατούν μεταξύ των δύο χωρών. Προφανώς, ο κ. Ερντογάν επιθυμούσε να κάνει αισθητή την παρουσία του με τη συγκεκριμένη επίσκεψή του στην χώρα μας κεφαλοποιώντας τη δεύτερη πρόσκληση (μετά από την πρόσκληση της Πολωνίας) που λαμβάνει από Ευρωπαϊκή χώρα. Θεώρησε, ενδεχομένως, ότι πλέον θα μπορέσει να σταθεί, να συζητήσει ως Τουρκία ισάξια με την Ευρώπη…, την Ρωσία…, ακόμα και τις ΗΠΑ…

Οι δηλώσεις του ιδίου πριν και την άφιξή του στην χώρα μας ταρακούνησαν την Ελληνική κυβέρνηση, πολυσυζητήθηκαν αλλά και προβλημάτισαν ιδιαιτέρως την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όμως, ο κυβερνητικός χειρισμός με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού όπως και οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής δημοκρατίας έθεσαν ξεκάθαρα τις διαστάσεις των απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όπως και σκιαγράφησαν πως οι αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου διέπουν τις όποιες σχέσεις και συνομιλίες συνάπτουμε.

Με άλλα λόγια, το τανγκό θέλει δύο!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 10-12-2017.