Μου είναι δύσκολο να εντοπίσω, να θυμηθώ πότε ο Ελληνικός λαός είχε βρεθεί σε τόσο βαθιά απόγνωση. Ή τουλάχιστον, αδυνατώ να πιστέψω ότι θα μπορούσε κάποιος να αντιληφθεί είτε και να προβλέψει ότι η Ελληνική κοινωνία θα έφθασε σε τέτοια απόγνωση. Με αποτέλεσμα κανένα κυβερνητικό αφήγημα δεν έχει πλέον θετική ανταπόδοση πολιτικά για την ίδια την κυβέρνηση. Δεν έχει απομείνει κανένα μα κανένα ίχνος της «ελπίδας που κατέφθανε» και καλλιεργούσε η κυβέρνηση προεκλογικά.

Βέβαια, το τραγελαφικό είναι ότι υπάρχουν ορισμένοι γραφικότατοι στην κυβέρνηση, που ακόμα το πιστεύουν… κι όχι μόνο το πιστεύουν αλλά ισχυρίζονται πως ήρθε η ώρα του τέλος των μνημονίων… Συγγνώμη, αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτό με τον Τοτό είναι κλάσης ανώτερο!

Θέλω δε να σταθώ και να σχολιάσω πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού μας. Ανέφερε ότι «περάσαμε έναν, όχι και πολύ εύκολο χειμώνα…, αλλά βαδίζουμε στην τελική ευθεία που θα μας βγάλει από το τούνελ της κρίσης». Ας μην σχολιάσω το πόσες φορές έχει ακουστεί κάτι ανάλογο, ειδικά από την παρούσα κυβέρνηση. Ας μην σχολιάσω ότι γενικότερα ο τόνος του ιδίου εξέπεμπε ύφος υπερβολικής ηρεμίας ότι όλα πάνε καλά. Θα σχολιάσω όμως τον χειμώνα διότι είμαι σίγουρος ούτε ο ίδιος ούτε όμως και οι λοιποί κυβερνώντες να πέρασαν τον ίδιο χειμώνα με την γιαγιούλα μου την συνταξιούχο και τους χιλιάδες άλλους Έλληνες συνταξιούχους!

Δε νομίζω πλέον να μπορεί κάποιος να αναφερθεί στο μεγάλο ζήτημα και πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει στην καθημερινότητα των συνταξιούχων στην Ελλάδα. Αποτελεί γεγονός ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι και σήμερα συνεχώς τους συνταξιούχους σφυροκοπούν! Θα σταθώ όμως και πάλι στην παρούσα κυβέρνηση διότι πάντοτε νόμιζε ότι από τη μία μέρα στην άλλη θα έφερνε ανάπτυξη, επενδύσεις και ευημερία! Τελικά, όχι κ.κ. της κυβέρνησης! Ούτε εσείς τα καταφέρατε, κι όχι μόνο δεν τα καταφέρατε όπως και οι προηγούμενοι που και πάλι εξαιτίας σας δεν τα κατάφεραν!!! Ναι, ακριβώς!!! Ήταν τόσο μεγάλη η μανία σας για τον κυβερνητικό θώκο που σας ενδιέφεραν μόνον οι εκλογές!! Όχι μονό, λοιπόν, δεν τα καταφέρατε όπως και οι προηγούμενοι αλλά τα κάνατε πολύ χειρότερα!! Με της αφηρημένες λογικές… τη μηδενική σας κυβερνητική εμπειρία… και τα τόσα μέτρα που δεν θα έφερνε ούτε καν προς συζήτηση στο Ελληνικό κοινοβούλιο και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση φτάσαμε εδώ που φτάσαμε!!

Όσο δε, για την τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος του πρώην Έλληνα πρωθυπουργό αποτελεί καταδικαστέα και θεωρώ πως είναι ακόμα ένα «γρανάζι» του συστήματος! Ας μην γελιόμαστε! Να έχουμε να ασχολούμαστε… να αλλάξει και πάλι η ημερήσια διάταξη… και να περνάνε τα μέτρα δίχως καμία μα καμία αντίρρηση. Που και πάλι, αναρωτιέμαι, τόσες χιλιάδες «αγανακτισμένοι» που πήγαν…; Γιατί επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης ο πρώην Υπουργός παιδείας, κ. Φίλης, χαρακτήρισε και αντισυνταγματικές τέτοιου είδους συγκεντρώσεις… Αλλά, φυσικά τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας!

Τώρα που αποζητάτε δε συναίνεση δεν νομίζω πως θα την έχετε ιδιαιτέρως εύκολα. Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης προέβησαν σε ανάλογη συναίνεση αρχικά κι όταν ψηφίζατε το 3ο μνημόνιο!! Δε νομίζω και για το 4ο να συνδράμουν αναλόγως!! Σίγουρα δε θα κάνατε το ίδιο!!! Αποκλείεται!!! Αυτό όμως, είναι το κακό να κυβερνάς στην Ελλάδα σήμερα! Στην Ελλάδα που δε θέλει να λάβει τις ευθύνες της! Στην Ελλάδα που δυστυχώς με τη στάση και τη συμπεριφορά σας δυσφημείτε! Στην Ελλάδα που πρέπει να σηκωθεί! Και θα επαναλάβω πως η Ελλάδα για να «ξανασηκωθεί» οφείλετε εσείς οι ίδιοι, όλοι μαζί – κι όπως είχαν πει και κάποτε όταν λέμε όλοι εννοούμε ΌΛΟΙ – σηκώσετε! Μέχρι τότε όμως, φοβάμαι ότι θα λάβετε κι εσείς με τη σειρά σας όλη την ευθύνη για το επερχόμενο 4ο μνημόνιο!

Όσο δεν υλοποιούνται τα όσα αναγράφονται στις συμφωνίες με τους δανειστές μας τόσο περισσότερα μνημόνια θα είναι αναγκασμένες οι Ελληνικές κυβερνήσεις να υπογράφουν!

Επιτέλους, παραδεχτείτε ότι η μόνη λύση είναι η πλήρης συμμόρφωσή μας σε μνημονιακή συμφωνία!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 28-05-2017.