Ένταση πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλεπάλληλες οι ευθύνες δεξιά και αριστερά. Για όλα φέρουν ευθύνη οι προηγούμενοι…οι νυν… και οι επόμενοι…και κανείς εν κατακλείδι δεν καταλαβαίνει γιατί συνέβη ότι συνέβη. Κι είναι ντροπή και για τους ανθρώπους που πενθούν! Για τους ανθρώπους που καταστράφηκαν και έχασαν τις επιχειρήσεις τους! Για εκείνους που έχασαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους και συνεχίζουν να βιώνουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης! Αλλά προπάντων, είναι ντροπή και για όλους τους Έλληνες πολίτες!

Αυτό είναι το επίπεδο της πολιτικής μας ζωής στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;!;

Αυτό μπορούμε να συζητήσουμε;!;

Αξίζει να ανακαλέσω το εξής! Τον περασμένο Οκτώβριο η Πορτογαλία «σημαδεύτηκε» από καταστροφική πυρκαγιά εξαιτίας της οποίας έχασαν την ζωή τους 40 άνθρωποι! Η υπουργός εσωτερικών της Πορτογαλίας απλά παραιτήθηκε! Τόσο απλά και με υπευθυνότητα δήλωσε παραίτηση έχοντας την όποια ευθύνη της αναλογεί στα πλαίσια της αποκαλούμενης κοινωνικής λογοδοσίας! Δεν έκανε καμία αναφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου… και την κλιματική αλλαγή όπως ανέφεραν κάποιοι… Που κανείς δε θα διαφωνούσε με αυτή την άποψη. Ούτε όμως ανέφερε ότι είμαι δύο χρόνια υπουργός, πρόσφατα αναλάβαμε το κυβερνητικό αξίωμα άρα φταίνε εδώ και 50 χρόνια… οι προηγούμενοι όπως ιδιαιτέρως εύκολα ανέφεραν άλλοι… Απλά ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ!

Κι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας με τη σειρά του πήγε στο κοινοβούλιο και δεν έκανε κανένα λόγο περί ευθυνών της οικογένειας του Χατζηπετρή… για την συγκεκριμένη πυρκαγιά και τις ανθρώπινες απώλειες… Ζήτησε, επίσης πολύ απλά, ΣΥΓΓΝΩΜΗ! Πήγε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός στη βουλή και ζήτησε ΣΥΓΓΝΩΜΗ! Δεν τσακώθηκε με την αντιπολίτευση που ήταν προηγουμένως κυβέρνηση… ζήτησε συγγνώμη και παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν έπραξε όσα όφειλε να πράξει για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά ώστε να αποφευχθεί η απώλεια 40 ανθρώπων!

Ας συγκρίνουμε, λοιπόν, αυτό το ήθος πολιτικού βίου με αυτό που «εισπράξαμε» εμείς τις τελευταίες ημέρες εντός κι εκτός Ελληνικού κοινοβουλίου, που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής και τα όσα έγιναν στο αρμόδιο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας. Είναι πραγματικά ντροπή! Ντροπή να είσαι Έλληνας πολίτης!

Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση, και δεν πρόκειται με άλλα λόγια να κάνουμε ούτε ένα βήμα εμπρός με τέτοιο επίπεδο πολιτικής σκέψης και νοοτροπίας! Προφανώς και δεν φταίει η κα. Δούρου για όλα αφού μια ολόκληρη πόλη χτίστηκε πάνω σε ρέματα… με κανονικά σχέδια δόμησης… τα οποία και επεκτάθηκαν… μπαζώθηκαν ακόμα περισσότερο… νομίμως… και πάλι με σχέδια δόμησης… εγκεκριμένα… νομιμότατα… με άδειες! Εδώ υπάρχουν μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα για την εν λόγω περιοχή από το 1996 που καθυστερούν 30 ολόκληρα χρόνια!! Σίγουρα, λοιπόν, δε φταίει η κα. Δούρου για όλα!

Από την άλλη μεριά όμως ελέγχεται πρώτον διότι επί τρία συναπτά έτη αλληλογραφεί με τον δασάρχη για το αν επιτέλους θα δημοπρατηθούν τα έργα στην συγκεκριμένη περιοχή… δεύτερον ελέγχεται η κα. Δούρου διότι δεν κινητοποίησε την πολιτική προστασία εγκαίρως μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν οδηγοί που διέσχιζαν την παλαιά εθνική οδό και κανείς δεν τους ειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να περάσουν από την συγκεκριμένη οδό διότι ο δρόμος κλείνει… Δεν ευθύνεται για αυτό η κα. Δούρου; Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχουν 20 νεκροί, να υπάρχουν προφανή ερωτήματα και να γίνεται λόγος για την ανακοίνωση της ίδιας εις βάρος της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα εις βάρος της ΝΔ σχετικά με τον ποιον υποστήριξε ως υποψήφιο περιφερειάρχη στις εκλογές το 2014…; Ειλικρινά, απορώ με την αναισθησία της αλλά και τις ορέξεις της να ασχολείται με κάτι τέτοιο!

Όντως οι ευθύνες «βαδίζουν» βαθιά στον χρόνο και όλοι έχουν το μερίδιο τους. Αλλά θα πρέπει κάποτε οι ευθύνες να αποδίδονται έστω από το παρόν κι έστω άδικα διότι η πολιτική έχει και μία παιδαγωγική. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης παιδαγωγικής υπήρξε και η εξής άποψη την οποία συμμερίζονταν αρκετοί αριστεροί… κι όχι μόνον η κα. Δούρου: ότι πάει στραβά σε αυτό τον τόπο είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, δεν τα κάνουν γιατί δε θέλουν, γιατί είναι κακοί, γιατί είναι διαπλεκόμενοι, γιατί είναι ανίδεοι και τώρα που ήρθαμε εμείς όλα θα γίνουνε σωστά.

Ε να λοιπόν που ήρθαν και δεν γίνεται τίποτα απολύτως σωστά!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 26-11-2017.