Ασταμάτητοι! Αποφασισμένοι! Με επιχειρήματα… Υποδεικνύοντας την άμεση ανάγκη να προβούμε σε πραγματικές και συθέμελες «μεταρρυθμίσεις»… που θα οδηγήσουν κι αυτές με της σειρά τους στην ανάπτυξη που πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα!

Πλέον θα μπορούν και θα έχουν την τιμή μαθητές να κρατάνε και να υψώνουν την σημαία κατόπιν κλήρωσης… Έτσι, δε θα υπάρχουν διακρίσεις… κατά τους κυβερνώντες! Έτσι, θα υπάρχει «ισότητα» ανάμεσα σε όσους πραγματικά κοπιάζουν και σε όσους, για πλήθος αιτιών, κάνουν «τουρισμό» στα σχολικά θρανία. Αυτό δε το γεγονός δεν δηλώνει ότι η δεύτερη στάση και συμπεριφορά δεν είναι κατακριτέα. Είναι κι αυτό άποψη και πιστεύω συμπολιτών μας για τον θεσμό της παιδείας και συγκεκριμένα της εκπαίδευσης. Ωστόσο, δεν αποτελεί Ελληνική παράδοση η «αποπομπή» της αριστείας!

Ειλικρινά, ποια η στόχευση για το εν λόγω μέτρο; Τι επιδιώκεται; Ποιο το καλό που θα επιφέρει, μακροπρόθεσμα για τον κλάδο της Ελληνικής εκπαίδευσης και ειδικότερα για το σύνολο των μαθητών στα Ελληνικά σχολεία; Υπονοείται, μήπως, ότι η μελέτη, η πειθαρχία και ο αγώνας για το αριστείο είναι ανούσιος…; Δηλώνεται, ενδεχομένως, ότι το να δουλεύει ο μαθητής και να αφιερώνει χρόνο για την εκπαίδευσή και καλλιέργειά του η οποία θα τον «βραβεύσει» δεν χρειάζεται…; Ακυρώνεται, θα μπορούσε κάποιος εύκολα να πει, η γνωστή και διαχρονικότατη λαϊκή ρήση ‘αγαθά κόποις κτώνται’…;

Και πάρα τα όσα ευτράπελα ψηφίστηκαν σχετικά με τα της εκπαίδευσης και του ζητήματος της σημαίας και όσων θα μπορούν να την υψώσουν κατά τη διάρκεια των παρελάσεων αξίζει να γίνει και μικρή μνεία στα κοινωνικά δίκτυα που προσδίδουν κι εκείνα το χρώμα τους στις μέρες μας… Τα κοινωνικά δίκτυα – άποψή μου, παρακαλώ – αποτελούν ενδιαφέρουσες παρατηρησιακές μηχανές στις οποίες εύκολα μπορεί κάποιος να εντοπίσει τα πάντα και ότι μπορεί να παράξει ο ανθρώπινος νους…! Π.χ. από στοχευμένα σχόλια πολιτικοκοινωνικοοικονομικά μέχρι και εντελώς ανούσια!

Εν μέσω όλης αυτής της παραγωγικής διαδικασίας που συντελείται διαδικτυακά, λοιπόν, και αποτυπώνεται στα κοινωνικά δίκτυα παρατήρησα πως ορισμένοι ισχυρίζονται – και φυσικά σεβαστό – ότι είναι καλό το μέτρο και αποδοτικό… Ο λόγος, ξεκάθαρος μιας και θα απονέμεται δικαιοσύνη… Όπως ισχυρίζονται δεν είναι δίκαιο να κρατάνε τη σημαία μόνο αυτοί που διαβάζουν και έχουν καλούς βαθμούς… Να γίνεται κλήρωση… είναι πιο δίκαιο!!! Επιπροσθέτως, ανέφερε και ο ίδιος ο υπουργός παιδείας πως δε θα πρέπει να είμαστε πατριδοκάπηλοι… Ναι, ακούστηκε κι αυτό! Τελικά, εμείς οι Έλληνες είμαστε ικανοί για τα πάντα! Και πολύ εύκολα εκεί που φτύναμε τώρα γλείφουμε, Αλέξη! Να προτείνω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου ότι θα ήταν ακόμα πιο «προοδευτικό» η απονομή της σημαίας να παιζόταν και ως άλλο στοίχημα… με υψηλές αποδόσεις για τάξεις των 20-25 ατόμων… για παράδειγμα. Τα σχόλια και πάλι δικά σας!

Παρά τον προαναφερόμενο αγώνα για ισότητα και εξίσωση των μαθητών προς όφελός τους ο οποίος σκιαγραφεί ότι το κυβερνητικό πλαίσιο της αριστεράς δε θέλει «διακρίσεις» και «αρίστους» αλλά τσουβάλιασμα και λοταρία… ανάλογες κυβερνητικές πρακτικές που διέπουν την χώρα μας μιας και η χώρα μας προχωράει και η Ευρώπη αλλάζει… έχει ξεκινήσει να βιώνει το εργασιακό περιβάλλον με πλέον πασίγνωστο καθεστώς των ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΕΩΝ… τα γνωστά σε πάρα πολλούς κουπόνια!!!! Φυσικά, δε θα εξαιρούταν και η ιδιαίτερή μας πατρίδα τη Κέρκυρα με το παράδειγμα των υπαλλήλων του αερολιμένα μας! Αξιόλογο παράδειγμα εκείνο με μισθούς των 700 ευρώ εκ των οποίων όμως τα 500 είναι ρευστό και τα υπόλοιπα 200 κουπόνια!!! Δηλαδή, έχουν βάλει ήδη χέρι στην τσέπη του εργαζόμενου ο οποίος και να ήθελε να κάνει κάποια αποταμίευση οφείλει να δαπανήσει τα κουπόνια του σε συγκεκριμένα καταστήματα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μιας και οι διατακτικές έχουν ημερομηνία λήξης… Αλλά, η ανεργία έχει μειωθεί και ότι κι αν ψηφίζεται και νομοθετείται είναι αναγκαίο και καλώς καμωμένο, Αλέξη! Η παρούσα κυβέρνηση ως αντιπολίτευση κάποτε αγωνιζόταν και στόχευε στην υπεράσπιση των αναγκών των εργαζομένων… πορείες… κίνημα «αγανακτισμένων»… σπασίματα παρελάσεων… κ.ο.κ.

Μήπως να κάνουμε κλήρωση για κυβέρνηση…;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 06-08-2017.