Τουλάχιστον δε θα μείνει κανείς παραπονεμένος… Μειώσεις στις αποδοχές των ένστολων, μειώσεις (ως είθισται!) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις σε μισθωτούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενδεχόμενα κλεισίματα βρεφονηπιακών σταθμών μετά και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για 14ετη υποχρεωτική εκπαίδευση, αντισυνταγματικότατες οι ανανεώσεις 15.000 υπάλληλων στο στενότερο δημόσιο τομέα και στους Ο.Τ.Α μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, νέος δείκτης ανάπτυξης και ανανεωμένος, φυσικά προς τα κάτω, εκ μέρους της Commission και πρόσφατη ανακοίνωση της Eurostat σύμφωνα με την οποία η χώρα μας «παίρνει» το χρυσό στην ανεργία με ποσοστό 24% !! Ένα-ένα, όμως, μη βαρυστομαχιάσουμε!

Αν θυμάμαι καλά, συνεχώς βροντοφώναζαν τόσο ο ίδιος πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να λάβει «ούτε ένα ευρώ μέτρα…, ούτε ένα ευρώ παραπάνω λιτότητα…». Τελικά, όμως, τι θέλει να πει ο ποιητής…; Όντως όταν τα έλεγαν αυτά σκέφτονταν; Μήπως υπήρχαν νοούμενα που δεν καταλάβαμε; Μα, ναι! Είναι εν τέλει ολοφάνερο… Μπορεί να δοθεί εξήγηση στο γιατί αναφέρθηκαν αυτά τα λόγια! Είναι ευθυγραμμισμένα με τη Βαρουφάκεια και δημιουργική ασάφεια του πρωθυπουργού μας! Τον τελευταίο καιρό – ίσως και τα τελευταία δύο και κάτι χρόνια – ο πρωθυπουργός τα λέει (όχι μόνο αγεωγράφητα και από μαθηματικής απόψεως εντελώς λανθασμένα) λίγο όπως να’ ναι. Σε τέτοιο σημείο που προφανέστατα μόνο ο ίδιος καταλαβαίνει και ο ίδιος μόνο έχει τη δυνατότητα να ερμηνεύσει!

Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου ανέφερε «μας έχουν θέσει τη σκανδάλη στο δάχτυλο…». Θα τον παρακαλούσα, αρχικά, να μας δώσει μια κάποια ερμηνεία για αυτή την πρόταση… και έπειτα να εξηγήσει και στις κοινωνικές ομάδες που πρόκειται να θιγούν τα εισοδήματά τους τα όσα ανέφερε προσφάτως σχετικά με ούτε ένα ευρώ μέτρα… ούτε ένα ευρώ λιτότητα… Λένε, ότι οι πολιτικοί δεν απαντάνε ποτέ στην ερώτηση που τους κάνουν αλλά δίνουν την απάντηση που εκείνοι επιθυμούν. Στην περίπτωση του πρωθυπουργού μας και πάλι καινοτομία! Γιατί; Αν λοιπόν τον ρωτήσουν φυσικά και ενδέχεται να ανταποκριθεί με μοναδικά καινοτόμο τρόπο! Δυσκολεύομαι να υποθέσω πως… Συγγνώμη όμως! Δικό μου το λάθος! Είναι κομμάτι του κυβερνητικού παζλ κι αυτό! ΣΥΡΙΖΑΝΕΛειος κυβερνητική πολιτική! Ασάφεια για να καταλήξουμε σε δημιουργία…! Αυτό είναι!

Ωστόσο, κάποτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, η παρούσα κυβέρνηση κατακεραύνωνε τα πολυνομοσχέδια, τα όποια μέτρα λαμβάνονταν με βάση τα συμφωνηθέντα μνημόνια, εξέφραζε την επιθυμία να τα καταργήσει όλα μονομιάς όταν αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται να υπογράψει μετά το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο! Και ορισμένοι δηλώνουν ότι τώρα, μιας και τώρα σώζεται η πατρίδα μας…, εις το όνομα αυτής της σωτηρίας θα ψηφίσουν και με τα δύο χέρια… Όχι! Ας μην γινόμαστε κακεντρεχείς! Δεν το κάνουν για την καρέκλα! Μα… ποιος… Για όνομα του Θεού! Οπότε, οι εκ νέου μειώσεις συντάξεων αλλά αποδοχές των μισθωτών είναι κι αυτά στα πλαίσια την υπερβολικά εξωπραγματικών υποσχέσεων. Μισό λεπτό όμως,. Το νέο αφορολόγητο, κάτω των 6000 ευρώ, τελικά θα εφαρμοστεί στο εγγύς μέλλον. Ο Υπουργός Οικονομικών παραιτήθηκε; Όχι! Μα το είχε υποσχεθεί. Μα τι λέω! Καρεκλοκενταβρισμός…

Αλλά, τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας! Ως αντιπολίτευση, έντονη η κριτική για υπόγειους πολιτικούς μηχανισμούς και τακτικές εις βάρος του Ελληνικού λαού… και τώρα ως κυβέρνηση με ετσιθελιστικές προσπάθειες μονιμοποίησης σκοπεύει να οικοδομήσει το δικό της «πελατειακό» καθεστώς στο στενότερο δημόσιο τομέα. Αλλά τώρα είναι διαφορετικά! Γίνονται αξιοκρατικά τα πάντα! Δεν εγείρεται ζήτημα αμφισβήτησης κανένα… 15.000 συμβασιούχοι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. θα πρέπει να νομιμοποιηθούν άμεσα μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, παρά το ότι ορισμένοι δήμαρχοι δήλωσαν ότι οι δήμοι τους δεν χρειάζονται το συγκεκριμένο προσωπικό πέραν της περιόδου που ήταν προσυμφωνημένη και δε θα ήθελα να στερήσουν ανάλογη χρηματοδότηση για κοινωνικά έργα για τους δημότες τους. Αλλά, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι θα διωχθούν ποινικά για παραβίαση καθήκοντος δήμαρχοι που θα φέρουν αντίρρηση και δε θα «εφαρμόσουν» τον νόμο! Δημοκρατία όχι αστεία! Ευτυχώς που η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έβαλε, και πάλι, την κυβέρνηση στη θέση της χαρακτηρίζοντας το σχετικό νόμο ως αντισυνταγματικό η οποία αρέσκεται σε αντισυνταγματικές κινήσεις! Βέβαια, τώρα δεν ξέρω πως και πάλι θα διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα μιας και 15.000 άνθρωποι έχουν πλέον πλησιάσει το κατώφλι της ανεργίας.

Είμαι σίγουρος, κάτι θα σκαρφιστούν.
Σε τακτικισμούς και αφηγήματα η κυβέρνηση είναι «καλλιτέχνης»…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής”, 14-05-2017.