Ακόμα δεν το έχω χωνέψει, κι ούτε πρόκειται! Δηλαδή 4ο μνημόνιο με πρώτη φορά αριστερά, με κυβέρνηση ‘αριστεράς’ που επιμόνως προεκλογικά το 2015, έλεγε τόσα και μόνο δεν έβριζε τους ‘θεσμούς’… την Μέρκελ… την Λαγκάρντ… τον Σόιμπλε… Και 4ο μνημόνιο μετα βαΐων και κλάδων! Και με τα δύο χέρια, όπως ισχυρίστηκαν και μερικοί για να σώσουν την χώρα μας! Με τόσα αφηγήματα, για να πιστέψουν ακόμα και οι ίδιοι, ότι είναι το πιο χρήσιμο μέχρι τώρα και το πρώτο με μέτρα και – το υπέρτατο και κορυφαίο στοιχείο – αντίμετρα! Δηλαδή, θα παίρνουν ένα και θα δίνουν… την αγάπη τους.

Έξι νέες μειώσεις σε συντάξεις! Προσωπική διαφορά.. αιωνία της η μνήμη! Μια φορά και έναν καιρό τα επιδόματα… Και πόσα άλλα που στους τηλεοπτικούς φακούς και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι διερωτώνται, και δυνατά…, είναι κι αυτά μέσα; Τελικά, είναι προφανές ότι κανείς μέχρι τώρα και παρά το ότι φτάσαμε στο 4ο μνημόνιο, δεν το διαβάζει! Κανείς!

Και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση κλασικά αγρόν ηγόραζε! Συνεχίζει να βλέπει τα δικά της, «συντροφικά» οράματα, τις δικές της «οάσεις»! Συνεχίζει να βλέπει ότι «τώρα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», ευθεία δίχως τέλος αλλά και δίχως αρχή! Σίγουρα, όμως, τα μέτρα που λαμβάνει η παρούσα κυβέρνηση είναι μέτρα που ειδικά τώρα χρειάζονταν! Μέτρα ανάπτυξης! Μέτρα προόδου! Μέτρα που μας βγάζουν από την κρίση! Και φυσικά έξυπνος άνθρωπος και συμπαθέστατη η Μέρκελ! Σενάριο Στίβεν Σπίλμπεργκ και βάλε…
Ειλικρινά, επικρατεί το θέατρο του παραλόγου! Δεν μπορεί να υπάρξει ακολουθία σκέψης και προπάντων δυσκολεύεται εύκολα κάποιος – προσωπικά είμαι ένας εξ αυτών! – να καταλάβει αν τελικά λένε πάλι ψέματα…; Μήπως το χάνω…; Μήπως έχουν ξεκινήσει να με πείθουν…; Μήπως έφαγα πολύ…; Όχι! Κάνω λάθος! Μόνον έτσι έρχεται η ελπίδα, από την απελπισία! Θεμελιώνουν καθημερινά το γνωστό γεννιόμαστε από τις στάχτες μας… Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Κι όσο για τον νευρικό μας συμπατριώτη, που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του, και φάγαμε τον κόσμο να βρούμε την φρουρά… εντάξει, μας έπεισε! Λειτουργεί καλά το σύστημα! Η άλλοτε τρομοκρατική οργάνωση που αποφυλακίστηκε… βρήκε την κατάλληλη στιγμή να «ξεσπάσει» για να έχουμε να ασχολούμαστε και με κάτι άλλο… Κατά τα άλλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι «κακή» κι ανθελληνική… όποτε όμως μας χρειαστεί εμείς παρόντες και δια της βίας… μιας και πολιτική δίχως βία για εμάς δεν υφίσταται!! Ονόματα να μη λέμε! Όλοι ξέρουμε!

Το δε τρομερό είναι ότι κανένας δεν φωνάζει, δεν επαναστατεί! Κανένας, πλέον, δεν βγαίνει στους δρόμους! Δίχως αμφιβολία είναι ήδη 8 χρόνια μέτρων λιτότητας αλλά 8 χρόνια δε λέμε να βάλουμε μυαλό. Ορθότερα, δε θέλουν να μας βάλουν μυαλό! Δεν έχω ακόμα καταλάβει ποιο το κέρδος να ισχυρίζονται ότι έχουνε παρθεί τα περισσότερα μέτρα από τα όσα προβλέπονται και τελικά οι αριθμοί να διαψεύδουν τους πάντες! Από σύνολο άνω των 150 υποσχέσεων-μέτρων τόσα χρόνια έχουν υλοποιηθεί λιγότερα από 20…
Αλλά, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα βιώσουμε το 4ο αχρείαστο μνημόνιο»! Αχρείαστο.. Μάλιστα… Προφανώς και μομφή προς τους μνημονιακούς πρωθυπουργούς (βλ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα) αλλά ανούσια διατύπωση! Βασικά, αχρείαστη διατύπωση! Είναι εκνευριστικό στην χώρα μας διαρκώς να χαίρουμε πολιτικών διαπίστωσης και από πράξη, καμία! Θα διαφωνήσω και μαζί σας, κ. Μητσοτάκη, μιας και το μοναδικό που χρειάζεται η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι μνημόνιο κατά γράμμα, ώστε να φθάσει πραγματικό τέλος στα όποια αντιλαϊκά μέτρα. Θα πρέπει, επιτέλους, να κοινοποιήσετε στον Ελληνικό λαό ποια είναι η αλήθεια!

Πως πρέπει να προχωρήσουμε, μιας και όπως τα έχετε κάνει όλοι σας, δεν πάει πιο πάτο γιατί πιάσαμε πάτο.
Οφείλετε όλοι σας, να καταλάβετε ότι πρέπει να ενωθείτε για το καλό αυτής της χώρας!
Οφείλετε όλοι σας, για εύλογο χρονικό διάστημα να συμπορευθείτε για το καλό αυτής χώρας!
Οφείλετε όλοι σας, επιτέλους, να αποδείξετε αν αγαπάτε αυτή τη χώρα, για το καλό μας!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 21-05-2017.