Ένας μεγάλος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι ο Εμανουέλ Λάσκερ έλεγε ότι «το να βρεις το σωστό σχέδιο είναι τόσο δύσκολο όσο να το δικαιολογήσεις».
Ε, λοιπόν είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος βρίσκεται σε δύσκολη θέση να μας εξηγήσει πως το βράδυ της περασμένης Τρίτης βρήκε το «τέλειο» σχέδιο και τους παγίδευσε όλους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι. Ή σχεδόν όλους, γιατί είχε κρυφούς «συμμάχους» τους κατοίκους του Τεμπλονίου, οι οποίοι ήσαν οι μοναδικοί που έφυγαν «δυσαρεστημένοι» από την συνεδρίαση, αλλά στην ουσία ήταν οι μοναδικοί, μαζί με το Δήμαρχο, κερδισμένοι της βραδιάς. Αυτό θα φανεί στο μέλλον.
Κατ’ αρχήν παγίδευσε τους Λευκιμμιώτες οι οποίοι απεχώρησαν μάλλον ικανοποιημένοι, αλλά τώρα αρχίζουν σιγά, σιγά να καταλαβαίνουν τι συνέβη εκείνο το βράδυ της περασμένης Τρίτης.
Όταν επιστρέψει η Επιτροπή από την Αθήνα, η οποία θα μεταβεί για να διεκδικήσει την ικανοποίηση του αιτήματος της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κερκύρας, με άδεια χέρια, θα έχουν χάσει το «ηθικό πλεονέκτημα» που είχαν μέχρι προχθές. Γιατί τότε θα νομιμοποιείται ο Δήμαρχος, αλλά και οι κάτοικοι του Τεμπλονίου να τους πουν «σας κάναμε την χάρη πήγαμε όλοι μαζί, δυστυχώς χάσαμε και τώρα όλοι μαζί πρέπει να βρούμε λύση, οπότε βάλτε νερό στο κρασί σας και δεχτείτε τα δέματα στην περιοχή σας. Γιατί να τα δέχεται μόνο το Τεμπλόνι;». Μέχρι σήμερα κανείς τους δεν έχει πει τέτοια κουβέντα. Τουλάχιστον φανερά, γιατί ψιθυριστά, ε, όλο και κάποιοι την λένε.
Παγίδευσε τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού. Όταν επιστρέψει η Επιτροπή από την Αθήνα με άδεια χέρια, όπως δείχνουν τα πράγματα, μακάρι να επιστρέψει με το «πράσινο φως», αλλά δεν το βλέπω και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί, ο Δήμαρχος θα είναι «από πάνω». Τότε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει ή να ζητήσει δημόσια συγνώμη από το Δήμαρχο ή να παραιτηθεί, αφού θα την έχει αδειάσει το ίδιο της το κόμμα που βρίσκεται στην Κυβέρνηση.
Παγίδευσε τον Περιφερειάρχη, στον οποίο το σύνολο των κατοίκων του νησιού τον θεωρεί συνυπεύθυνο, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ευθύνες του, είναι περιορισμένες. Βεβαίως έχει άλλες ευθύνες το Περιφερειακό Συμβούλιο. Γι’ αυτό και ο Περιφερειάρχης εξαπολύει μύδρους κατά του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής αποσαφηνίζοντας τα πράγματα, αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τους πολλούς. Στο κάδρο και αυτός.
Παγίδευσε και τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, αλλά μάλλον με την θέληση της. Προφανώς οι συνδυασμοί της μειοψηφίας ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων, δεν θέλησαν να επενδύσουν σε μικροπαραταξιακά οφέλη σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ουσιαστικά ζήτημα ζωής και θανάτου και κάπου εκεί το «έχασαν» με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να τους κάνει ρουα ματ. Εδώ μάλλον έπαιξε την παρτίδα «Γκαμπί της Βασίλισσας» ή «Λετονικό Γκαμπί» , κάθισε στωικά να «τα ακούει» για το χονδροειδέστατα λάθη και τους ανεπαρκείς χειρισμούς του, που έφεραν το νησί στο σημερινό αδιέξοδο, αλλά στο τέλος της βραδιάς, «όταν βγήκε η χοντρή κυρία για να τραγουδήσει», κάπνιζε το πούρο το νικητή. Τους είχε βάλει όλους στο κάδρο των συνενόχων. Και το πρωί ταξίδεψε για Νόβισαντ, ενώ οι της μειοψηφίας περίμεναν να τους φωνάξει στο Δημαρχείο για να συνεννοηθούν και να κανονίσουν, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πως θα τεκμηριώσουν την θέση τους, για να πάνε στην Αθήνα να διεκδικήσουν την ικανοποίηση του αιτήματος.
Αλήθεια, κανείς δεν υποπτεύθηκε πως άλλαξε θέση μέσα σε ένα 24ωρο και εισηγήθηκε το ταξίδι στην Αθήνα για να διεκδικηθεί το αίτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός νησιού; Ο ίδιος πριν λίγα 24ωρα απέκλειε το ενδεχόμενο με τον πλέον απόλυτο τρόπο, λέγοντας ότι στις συνομιλίες που είχε με κυβερνητικά στελέχη του το είχαν αποκλείσει. Τι μεσολάβησε και άλλαξε θέση; Κανείς δεν το μυρίστηκε.
Όπως κανείς δεν υποψιάστηκε γιατί αποδέχτηκε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο να ικανοποιήσει το αίτημα της διεξαγωγής της συζήτησης τώρα και όχι πριν από ένα χρόνο, όταν του το ζητούσαν μετά επιτάσεως όλοι κάτοικοι και μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Γιατί απλά τώρα έχουν στερέψει οι κόκκοι άμμου στην κλεψύδρα και κάτω από την πίεση, έπεσαν όλοι στην παγίδα.
Λύση όμως δεν δόθηκε, απλά εκτέθηκε η μειοψηφία και το πρόβλημα θα το ξαναδούμε μπροστά μας σε πιο έντονη μορφή. Τότε, εμείς οι απλοί πολίτες δεν θα τα χώνουμε μόνο στο Δήμαρχο και στη δημοτική αρχή, τότε άλλος θα τα χώνει και στη μειοψηφία, άλλος στους Λευκιμμιώτες και άλλος στους Τεμπλονιώτες οι οποίοι ξεκινούν οσονούπω κινητοποιήσεις. Και έτσι απλά και σεμνά θα την πληρώσει η Κέρκυρα με διχασμένη την κοινωνία της και δυσφημιζόμενη στο εξωτερικό.