Την περασμένη Τρίτη συνεδρίαζε για 9 περίπου ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο για να καταλήξει σε μια απόφαση, όσον αφορά το εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που ουσιαστικά είναι «μη απόφαση».
Μια απόφαση, με την οποία επιχειρείται να μετατεθεί την επίλυση του προβλήματος σε άλλους, πρώτα στη Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να επιτρέψει την μεταφορά των απορριμμάτων, αλλά και να την χρηματοδοτήσει. Και επίσης, στον υποδοχέα, όποιος και αν είναι αυτός, που θα πρέπει να δεχθεί τα απορρίμματα μας. Το δημοτικό συμβούλιο ουσιαστικά, μέσα από την εισήγηση και τις τοποθετήσεις, εγκλωβίστηκε σε μια μόνο διέξοδο, που μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερο αδιέξοδο από αυτό στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.
Και το λέω αυτό, γιατί δεν συζητήθηκε ένα plan B. Αν βρε αδελφέ δεν τελεσφορήσει η επιλογή να μεταφέρουμε τα απορρίμματα εκτός νησιού, είτε γιατί δεν το επιτρέψει η Κυβέρνηση, είτε γιατί δεν βρεθεί υποδοχέας, ο οποίος να αποδεχθεί την μεταφορά, τι κάνουμε; Αυτό δεν συζητήθηκε. Και κάπου εκεί έληξε η σεμνή τελετή και έφυγαν όλοι ικανοποιημένοι. Ή σχεδόν όλοι.
Πάμε να δούμε πως έχουν στην πραγματικότητα τα πράγματα. Η Κυβέρνηση αποκλείεται να ανάψει το πράσινο φως για την μεταφορά των απορριμμάτων, γιατί έτσι ανατρέπονται οι ΠΕΣΔΣΑ και ο δικός μας και της Περιφέρειας που θα δεχθεί τα απορρίμματα μας και ανατρέπεται επίσης και ο Εθνικός σχεδιασμός. Γι’ αυτό άλλωστε δεν επετράπη στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα. Αλλά ακόμα και να επιτρέψει η Κυβέρνηση και να χρηματοδοτήσει την μεταφορά, πράγμα απίθανο, αλλά ας το βάλω ως υποθετικό σενάριο, που τα πηγαίνουμε;
Στην Ήπειρο το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η κατασκευή του, θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, οπότε αυτή την προοπτική την αφαιρούμε  από τις σημειώσεις μας. Αλλά ακόμα και όταν ολοκληρωθεί όπως μας είπε στην εκπομπή ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου ο κύριος Ε. Γιαννούλης, το εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί να καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής, οπότε η απάντηση είναι αρνητική.
Πάμε πιο πάνω στην Κοζάνη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ ο κύριος Δ. Μαυρίδης μιλώντας στην ίδια εκπομπή, μας διαβεβαίωσε ότι αποκλείεται τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί το εργοστάσιο έχει προβλεφθεί να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής που ανέρχονται περίπου στους 100 χιλιάδες τόνους και ήδη δέχεται και τα απορρίμματα της Βέροιας, ενώ έχει διατυπωθεί αίτημα και από την Πιερία, το οποίο όμως δεν έχει ικανοποιηθεί και ούτε προβλέπεται να ικανοποιηθεί. Βάλτε Χ και στην Κοζάνη.
Να πάμε και πιο πάνω στη Κεντρική Μακεδονία. Στη Μεσοράχη υπάρχει πρόβλημα, οπότε την ξεχνάμε και αυτή την προοπτική.
Αυτή είναι η αλήθεια είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι. Δεν είμαι αρμόδιος να προτείνω λύση, απλά λέω ότι οι αρμόδιοι να βρουν λύση «χθες» γιατί η Κέρκυρα θα ζήσει σκηνές από τον «Τιτανικό», απλά το «καραβάκι» θα φάει τα μούτρα του όχι σε παγόβουνο, αλλά σε βουνό με σκουπίδια.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις ”Επισημάνσεις της Κυριακής” 4-2-2018.