Το σκηνικό του 2002, όταν το Εθνικό Μέτωπο υπό τον Ζαν Μαρί Λεπέν έμπαινε στον β΄γύρο των προεδρικών, επαναλαμβάνεται στη Γαλλία το 2017: Ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν θα δώσουν τη μάχη στον β’ γύρο. Το ποσοστό της αποχής υπολογίζεται στο 22%.

Το 2002, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, πατέρας της Μαρίν Λεπέν, άφηνε εκτός β΄γύρου τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν, και αντιμετώπιζε τον τον τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος διεκδικούσε την επανεκλογή του.

Ο Ζακ Σιράκ της δεξιάς κέρδισε στον β’ γύρο με συντριπτικό ποσοστό, αλλά και με μεγάλο ποσοστό αποχής: έλαβε 82,2%, έναντι 17,8% του Λεπέν.

Η Μαρίν Λεπέν θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο του Μαΐου τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αφήνει εκτός κούρσας για το Μέγαρο των Ηλυσίων τους δύο υποψήφιους των μεγάλων παρατάξεων (δεξιά και Σοσιαλιστικό Κόμμα), για πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών (με καταμετρημένες 20 εκατομμύρια ψήφους), η Λεπέν συγκεντρώνει το 24,8%, έναντι 22,1% για τον Μακρόν.

Οι έρευνες που ανακοίνωσαν νωρίτερα τα ινστιτούτα για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (δεν έγιναν exit polls) έδιναν:

Harris Interactive: Μακρόν 23%, Λεπέν 22%
Ifop: Μακρόν 23,8%, Λεπέν στο 21,6%.
Kantar για το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 και το RTL: Μακρόν 23%, Λεπέν 22%, Φιγιόν και Μελανσόν από 19% και ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών στο 6,8%.

 

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ