Διακρίνω έναν υπέρμετρο εκνευρισμό των πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, με αφορμή την παρουσίαση της έρευνας της ΚΑΠΑ Research, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Περιφέρειες της χώρας και φυσικά και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Επίμαχο σημείο που έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό, ο οποίος εκνευρισμός οδηγεί ορισμένους να αφορίζουν τις δημοσκοπήσεις, ως «εργαλείο» για την καταγραφή του σφυγμού της κοινής γνώμης, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και ζητήματα που θέτει η κάθε έρευνα, είναι οι πολύ χαμηλές δημοτικότητες που καταγράφουν στην Περιφέρεια μας οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και τα πολιτικά πρόσωπα.

Να κάνω μια διαφορετική προσέγγιση θέτοντας ένα ερώτημα. Τι διαφορετικό έκαναν οι σημερινοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, για τη βελτίωση των υποδομών και την επίλυση των προβλημάτων, σε σχέση με τους προηγούμενους αυτοδιοικητικούς, τους οποίους καταψήφισε το εκλογικό σώμα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές; Μάλλον τα πράγματα, τόσο όσον αφορά το Δήμο μας, αλλά και όσον αφορά την Περιφέρεια προς το χειρότερο πηγαίνουν και όχι προς το καλύτερο. Έγινε ένα μεγάλο έργο, ένα έργο πνοής. Και για να μην είμαι υπερβολικός και παράλογος, κανείς μας δεν θα περίμενε μέσα σε 3 χρόνια να γίνει ένα μεγάλο έργο, αλλά τουλάχιστον να δρομολογηθεί. Μήπως δρομολογήθηκε κάποια παράκαμψη; Η παράκαμψη Μπενιτσών; Ή η παράκαμψη Τρία Γεφύρια – Ποντή; Ή Τρία Γεφύρια – Χρυσίδα; Μήπως έγινε η μελέτη για το μεταφορικό ισοδύναμο; Προχώρησαν τα φράγματα; Βρέθηκε οικόπεδο για την κατασκευή νέων Φυλακών; Κατασκευάστηκαν σχολεία; Έγιναν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο; Έγινε το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης; Λύθηκε το πρόβλημα των σκουπιδιών; Ή δρομολογήθηκε η επίλυση του; Βελτιώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας; Πέταξα τα υδροπλάνα; Έγιναν τα υδατοδρόμια σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Λευκάδα; Λύθηκε το πρόβλημα της θαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών μας; Προστατεύθηκαν τα μνημεία μας; Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε καιρό ειρήνης στο παλαιό και στο νέο Φρούριο. 2 πυρκαγιές στο Παλαιό Φρούριο και 2 στο Νέο Φρούριο. Βελτιώθηκαν οι αθλητικές μας υποδομές; Ένα πεζοδρόμιο 150 μέτρα παιδεύονται να κάνουν στην Δονάτου Δημουλίτσα και καθυστερούν 2 ολόκληρα χρόνια. Για πρώτη φορά δυο ολόκληρα χρόνια η Κέρκυρα έμεινε χωρίς καλοκαιρινό θέατρο, αφού δεν λειτούργησε το «Ρένα Βλαχοπούλου». Το αρχαιολογικό Μουσείο ενώ έπρεπε να λειτουργεί από το 2016 είναι ακόμα άγνωστο πότε θα λειτουργήσει. Και άλλα πολλά που δεν έγιναν.

Τι αλήθεια έγινε ή δρομολογήθηκε για να υλοποιηθεί μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, για να δικαιολογεί την δημοφιλία των αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων; Αντί λοιπόν να αφορίζουν τις δημοσκοπήσεις κάποιοι, καλό θα είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους για το γεγονός ότι δε τυγχάνουν δημοφιλία αντίστοιχη των προσδοκιών τους. Να δουν τα συμπεράσματα της έρευνας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και θα δουν τη «φωτογραφία» του έργου τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’, 24-12-2017.