Για κινδυνολογία μιας αδύναμης αντιπολίτευσης που επιδίδεται σε αφηγήματα τρόμου έκανε λόγο ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης κατά την ομιλία του στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, το βράδυ της Τετάρτης (15/11), για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στη διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος.

Αρχικά, ο Κ. Παυλίδης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία στη Δυτική Αττική, σημειώνοντας ότι και στην Κέρκυρα υπήρξαν ανάλογα φαινόμενα, με έναν νεκρό. Τόνισε, δε, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα πρέπει σύντομα να χρηματοδοτήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές και για την καταγραφή και αποκατάσταση της ιδιωτικής και επαγγελματικής περιουσίας.

Σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα, σημείωσε ότι είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο, δεν έχει κρατήσεις, δε δεσμεύεται και δε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη, επίσης δε συνυπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολές άλλων παροχών κοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα. Από την άποψη αυτή, αναρωτήθηκε γιατί η αντιπολίτευση εμμένει στο αφήγημα τρόμου ότι «μία θα είναι ο κόφτης, μια θα έρθουν νέα μέτρα, μία ότι θα χάσουμε την υποδόση των 800.000.000 ευρώ, μια ότι δε θα δεχθούν οι δανειστές και φέτος και πέρυσι να δώσουμε αυτό το κοινωνικό μέρισμα».

Πρόσθεσε ότι ήταν στα όρια του άκομψου και πολιτικά ανήθικου η καταγγελία γύρω από το τι πήρε ο κ. Μπαλαούρας, από τη στιγμή που γνώριζε η αντιπολίτευση ότι υπήρχε ένα αυτοματοποιημένο μηχανογραφικό σύστημα, πολλώ δε μάλλον που αυτός ο λάθος χειρισμός αποκαταστάθηκε. «Όλος αυτός ο πανικός δε δείχνει τίποτα άλλο, παρά μια έλλειψη αφηγήματος και πολιτικού σχεδιασμού αντιπολίτευσης», παρατήρησε ο Κ. Παυλίδης.

Τόνισε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση, αποδίδοντας το κοινωνικό μέρισμα, έπραξε αυτό που υποσχέθηκε στους πολίτες, χωρίς να αιφνιδιάσει. Υπογράμμισε, πάντως, ότι είναι δώρον άδωρον να αποδίδεις κοινωνικό μέρισμα χωρίς να έχεις πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, εξηγώντας: «Αν δεν πιάσεις τους στόχους, ειδικά σε ένα πρόγραμμα που ζούμε σύμφωνα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, οποιοδήποτε πλεόνασμα και οποιαδήποτε ανάπτυξη και οποιοδήποτε μέρισμα, αν δεν πιάσει τους στόχους είναι πλασματικό, είναι εικονικό. Γιατί στην επόμενη αξιολόγηση στην επόμενη κρίση, αυτή η μη εκπλήρωση των στόχων θα οδηγήσει σε νέα μέτρα. Το ξέρουμε πολύ καλά, αυτό έγινε το 2014, κανένας στόχος δεν πιάστηκε». Φέτος, υπήρξε υπεραπόδοση του στόχου, ενώ το 2014 η τότε κυβέρνηση είχε πενταπλάσιο έλλειμμα πάνω απ’ αυτό που προϋπολόγιζε: «Ο στόχος ήταν για μισό δισ. ευρώ έλλειμμα και είχατε δυόμισι δισ. ευρώ έλλειμμα».

Τέλος, ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος και πάλι στην αντιπολίτευση, θύμισε ότι τον Δεκέμβρη του ’16 είχε αρνηθεί την εφάπαξ  σύνταξη και επικρότησε το γεγονός ότι φέτος συμμορφώθηκε και ψηφίζει το κοινωνικό μέρισμα: «Χαιρόμαστε αυτές τις καλές επιδόσεις που δείξατε· να τις συνεχίσετε και στα επόμενα πολιτικά μαθήματα που θα πάρετε».