Τελευταία γίνεται λόγος για μία νέα διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα: Το Σύνδρομο της Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής (Night Eating Syndrome) ή Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας (Night eating syndrome, NES).

Το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση τουλάχιστον του 25% ή του 50% των ολικών ημερήσιων θερμίδων μετά το βραδινό. Συχνά συσχετίζεται με διαταραχές του ύπνου καθώς και με άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Το βασικό χαρακτηριστικό κλινικό γνώρισμα του συνδρόμου είναι η καθυστέρηση στον εικοσιτετράωρο συγχρονισμό της πρόσληψης ενέργειας. Είναι η τάση να τρώει κάποιος λιγότερο την ημέρα και περισσότερο τη νύχτα.. Για να παρουσιάζει κάποιος το σύνδρομο, θα πρέπει να τρώει ανεξέλεγκτα τις νύχτες για πάνω από δύο μήνες. Μια διατροφική διαταραχή με κλινικά χαρακτηριστικά την πρωινή ανορεξία, τη βραδινή υπερφαγία και την αϋπνία με συνεχείς διακοπές νυχτερινής κατανάλωσης φαγητού μπορεί να χαρακτηριστεί Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας. Οι γιατροί εκτιμούν ότι το σύνδρομο αυτό είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού διαταραχής ύπνου, διάθεσης και διατροφής.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο, ξυπνάνε κατά μέσο όρο 4 φορές το βράδυ σε αντιδιαστολή με τη φυσιολογική συχνότητα της 1 φοράς το βράδυ. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι στις αφυπνίσεις αυτές αναζητούν επίμονα κάποιο σνακ.
Έχει υπολογιστεί ότι τείνουν να προσλαμβάνουν στη διάρκεια της νύχτας το 1/3 έως και το 1/2 του συνολικού αριθμού θερμίδων που παίρνουν μέσα σε όλο το 24ωρο. Η σύσταση των βραδινών γευμάτων αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες(περίπου 65%) ή λίπος, γλυκά, ψωμί ή μακαρόνια. και πρωτεΐνες σε μια αναλογία 7:1.
Καλό θα ήταν να μην παραληφθεί το γεγονός, ότι το σύνδρομο συνδέεται άμεσα με κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ίσως, η νυχτερινή επιδρομή σε υδατανθρακούχα σνακ να αποτελεί μια ασυνείδητη προσπάθεια για να αποκαταστήσουν την κακή ψυχολογία τους. Είχαμε τονίσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι στις ουσίες που καταπολεμούν το άγχος συμπεριλαμβάνονται οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο. Γι αυτό η προτίμηση σε υδατάνθρακες είναι πιο έντονη. 
Τα άτομα που διακατέχονται από το Σύνδρομο της Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής πάσχουν από διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς και χρειάζονται άμεσα τη βοήθεια των ειδικών.

Τα θεραπευτικά προγράμματα στηρίζονται κυρίως στην τροποποίηση της συμπεριφοράς και ταυτόχρονα συνδυάζονται με δίαιτα. Καλό είναι να αυξηθεί η ποσότητα φαγητού την ημέρα και να προστεθούν ενδιάμεσα σνακ, για να μειωθεί ο βραδινός παρορμητισμός. Όμως, η πιο ουσιαστική λύση πρέπει να στηρίζεται κυρίως στην τροποποίηση της συμπεριφοράς ταυτόχρονα με κατάλληλη διαιτητική οδηγία και στην ψυχοθεραπεία, για να καταπολεμηθεί το στρες ή η κατάθλιψη.