Όσο περνάνε τα χρόνια και το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου ανεβαίνει, τόσο το βάρος του τείνει να αυξάνεται. Η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με τον διαβήτη και συγκεκριμένα με τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ ή αλλιώς διαβήτης των ενηλίκων, όσο ο βαθμός της παχυσαρκίας αυξάνεται, εκτός από τη συχνότητα, αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης του και σε μικρότερες ηλικίες.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Endocrine Society,οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν τη συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι τα παχύσαρκα παιδιά είχαν έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητές να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ πριν ακόμη φτάσουν στην ενηλικίωση.

Ανέλυσαν λοιπόν αρχεία από 369.361 παιδιά ηλικίας 2 έως 15 ετών (49,5% κορίτσια και 50.5% αγόρια) χρησιμοποιώντας το U.K. Clinical Practice Research Data link.

Οι περιπτώσεις διαβήτη τύπου ΙΙ ετησίως αυξήθηκαν από 6.4 το 1994-1998 σε 33.2 ανά 100.000 παιδιά το 2009-2013 . Οι περιπτώσεις διαβήτη τύπου ΙΙ αυξήθηκαν από 38,2 σε 52,1 ανά 100,000 κατά την ίδια περίοδο.

Έτσι τα παιδιά με παχυσαρκία είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ σε σύγκριση με τα παιδιά με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι τα παχύσαρκα παιδιά αποτελούσαν το 47% των περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Συγκεκριμένα έδειξαν ότι για κάθε μονάδα που αυξάνει ο ΔΜΣ η αντίστοιχη αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ είναι 1,6 φορές.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου Ι που παρόλο που έχει αρκετά κοινά συμπτώματα είναι μια εντελώς διαφορετική νόσος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα παχύσαρκο παιδί αντιμετωπίζει τετραπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστεί με διαβήτη έως την ηλικία των 25 ετών από έναν αντίστοιχο που έχει φυσιολογικό βάρος.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένας στους 11 ενήλικες έχει διαβήτη τύπου ΙΙ, δηλαδή περίπου 415 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Δεδομένου λοιπόν ότι ο διαβήτης και η παχυσαρκία μπορούν να αποφευχθούν από την πρώιμη ζωή, τα συμπεράσματά της συγκεκριμένης αλλά και πολλών άλλων μελετών συγκλίνουν στο ότι πρέπει να ήμαστε αρκετά προσεκτικοί στην πρώιμη παιδική και εφηβική ηλικία.