Την δική του εξήγηση αναφορικά με την απόφαση του ΣΥΔΙΣΑ για αύξηση των τελών καθαριότητας έδωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος.

Ο κ. Νικολούζος υποστήριξε τα εξής ” Υπάρχει μια απόφαση του ΣΥΔΙΣΑ η οποία υπολογίζει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι απλή λογική άλλο να πας με το απορριμματοφόρο να τα αδειάζει σε ένα λάκο και άλλο η επεξεργασία. Ο ΣΥΔΙΣΑ υπολόγισε το κόστος που καλείται να πληρώνει ο δήμος ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος λειτουργίας του συστήματος επεξεργασίας.

Αυτό το κόστος από πού θα βγει για τον δήμο είναι πολύπλοκο. Έχει να κάνει με το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνει ο δημότης στον δήμο. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που απαιτούν βελτιστοποίηση πρώτα από όλα από την καλύτερη οργάνωση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος αποκομιδής , δεύτερον το να πληρώνουν όλοι. Δηλαδή υπάρχει το πρόβλημα με την εμβαδομέτρηση πρώτα από όλα των επιχειρήσεων που άλλα πληρώνουν και άλλα είναι.

Τρίτο ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των ανταποδοτικών τελών . Δηλαδή δεν μπορεί να πληρώνει ο δημότης στην πόλη 5,00 και η αντίστοιχη επιχείρηση στα Μωραιτικα να πληρώνει 0,46. Είναι άδικο και μη αποδοτικό. Από αυτούς τους εξορθολογισμούς πιστεύω ότι δεν θα απαιτηθεί καθόλου αύξηση των δημοτικών τελών”.