Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μια κρίσιμη συνεδρίαση από την οποία ενδεχομένως θα εξαρτηθούν πολλά, όσον αφορά τη μελλοντική διαχείριση αυτού του καυτού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Στο ερώτημα τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την συζήτηση, προσωπικά, αυτή την στιγμή αδυνατώ να δώσω μια εμπεριστατωμένη και πειστική απάντηση. Σίγουρα όμως δεν περιμένω να επιλυθεί, ως δια μαγείας το πρόβλημα, μόνο κάποιος αιθεροβάμων θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Ελπίζω βέβαια να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο διαδικασιών που θα μας βγάζει από το αδιέξοδο, τουλάχιστον το προσωρινό, μέχρι να φθάσουμε στην οριστική λύση, που είναι το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, αλλά είναι κάτι το πολύ μακρινό. Ελπίζω να συμβεί αυτό, αλλά όντας ρεαλιστής, περισσότερο ως ευχή το διατυπώνω παρά έχοντας επιχειρήματα ισχυρά στα οποία να εδράζεται η όποια ελπίδα προς αυτή την κατεύθυνση. Και να με ρωτήσετε γιατί «κρατώ μικρό καλάθι» γιατί εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, είναι δύσκολο να υπάρξει, αν όχι ομοθυμία, κάτι ανέφικτο αυτή την στιγμή, άλλα έστω μια άμβλυνση της διαφορετικής προσέγγισης των πραγμάτων που κάνει η κάθε πλευρά.

Πως ακριβώς έχουν όμως τα πράγματα, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Τρίτης και με τι διαθέσεις θα προσέλθει η κάθε εμπλεκόμενη πλευρά σε αυτή την συνεδρίαση;

Η δημοτική αρχή έχει εκπεφρασμένες απόψεις επί του θέματος, οι οποίες έχουν διατυπωθεί στον οδικό χάρτη, πριν από 1,5 χρόνο και έχουν ψηφιστεί, κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο οι οποίες συμπυκνώνονται στα εξής: 1) Λειτουργία της συστοιχίας του δεματοποιητή, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω άρχισε να λειτουργεί με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους, 2) μεταφορά των δεμάτων που θα «παράγει» ο δεματοποιητής στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης, αφού πρώτα αδειοδοτηθεί και  3) επικαιροποίηση της μελέτης για το εργοστάσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Α, υπάρχει και ένα τέταρτο σημείο, όσον αφορά το αίτημα για μεταφορά των δεμάτων εκτός νησιού, το οποίο απερρίφθη στη συνάντηση του Δημάρχου με στελέχη των αρμόδιων υπουργείων.

Η «πλευρά» των κατοίκων της Λευκίμμης έχει συγκεκριμένα και σαφή αιτήματα. Πρώτον, να μην αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΥ της περιοχής από την Περιφέρεια και δεύτερον, ακόμα και να αδειδοτηθεί είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την λειτουργία του, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της λαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η «πλευρά» των κατοίκων του Τεμπλονίου, οι οποίοι πλέον εκπροσωπούνται από δύο συλλόγους, έχει περισσότερα αιτήματα. Πρώτον εξακολουθούν να είναι αντίθετοι στη λειτουργία της συστοιχίας του δεματοποιητή. Δεύτερον, ζητούν να απομακρυνθούν τα δέματα από την περιοχή τους και «ας πάνε όπου νάναι», όπως είπε ο Πρόεδρος του ενός εκ των δύο συλλόγων της περιοχής. Τρίτον, να σταματήσει ο δεματοποιητής ή να βελτιωθεί η λειτουργία του, γιατί πλέον υπάρχουν οσμές που κάνουν δύσκολη την ζωή τους στην περιοχή. Τέταρτον, να μην δημιουργηθεί εκεί νέος ΧΥΤΥ. Πέμπτον και σημαντικότερο, να γίνει νέα χωροθέτηση για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Δεν θα μπω στις απόψεις που έχουν διατυπώσει κατά καιρούς οι συνδυασμοί του δημοτικού συμβουλίου, γιατί αυτές οι θέσεις είναι λίγο πολύ γνωστές.

Κλείνω με ένα ερώτημα προς όλους μας. Έχοντας κάπως έτσι τα πράγματα μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο; Ή εκ των πραγμάτων είμαστε αναγκασμένοι να το βλέπουμε μισοάδειο και ότι προκύψει την Τρίτη;

Ο Άγιος να βάλει το χέρι του.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘‘Επισημάνσεις της Κυριακής” στις 28-1-2018