Στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ πρέπει να αναζητηθεί η ευθύνη για τα δεκάδες κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας, καθώς η ενίσχυση του εμβολιασμού γενικά στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι μια από τις αρμοδιότητες των επικεφαλής τους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τουλάχιστον 35 γιατροί και νοσηλευτές, έχουν νοσήσει από ιλαρά και χρειάστηκε να νοσηλευτούν εξαιτίας επιπλοκών, χωρίς στον αριθμό αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα περιστατικά της νόσου που έχουν εκδηλωθεί σε λοιπό υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, όπως τεχνολόγους εργαστηρίων, φύλακες, καθαρίστριες κα.

Το μεγαλύτερο φορτίο της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου σηκώνουν τα νοσοκομεία της Αττικής, ιδίως τα παιδιατρικά νοσοκομεία, το Θριάσιο, τον Ευαγγελισμό, τον Ερυθρό Σταυρό, το Σισμανόγλειο κάτι που εξηγείται βεβαίως και από τα περίπου 700 κρούσματα της νόσου που έχουν καταγραφεί σε πληθυσμούς Ρομά στο λεκανοπέδιο και στις όμορες περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Oι εργαζόμενοι κυρίως στα Επείγοντα, αποτελούν και τους εύκολους στόχους της νόσου, ευρισκόμενοι απέναντι σε ασθενείς με ιλαρά, που με τη σειρά τους δεν γνωρίζουν τις περισσότερες φορές πως νοσούν από τη λοιμώδη μεταδοτική νόσο.

Το θέμα των εμβολιασμών στα νοσοκομεία είναι αντικείμενο της Επιτροπής Λοιμώξεων, η οποία οφείλει να ενημερώνει για την αναγκαιότητα των εμβολίων.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/