Σε καταγγελία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης όσον αφορά το σύνολο της διαδικασίας με την οποία ανατέθηκε, μελετήθηκε, συστάθηκε, εγκρίθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας και τα περιγράμματα θέσεων της Περιφέρειάς.

Σύμφωνα με το ψήφισμα των εργαζομένων:

‘’Μία διαδικασία που αγνόησε παντελώς τις εκ του νόμου προβλεπόμενες απόψεις των εργαζόμενων, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με όλα τα σωματεία των εργαζομένων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Διαδικασίες χωρίς ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο, με βιασύνη και προχειρότητες, με «δήθεν» δικαιολογίες (για ένταξη στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας και εξοικονόμηση πόρων) δεν πείθουν κανένα μας, ίσα – ίσα μας προβληματίζουν για το μέλλον.

Μέσα σε ασφυκτικά περιθώρια μιας εβδομάδας κλήθηκαν οι σύλλογοι των εργαζομένων να γνωμοδοτήσουν για το νέο διοικητικό μοντέλο, με στόχο όχι μία ουσιαστική και γόνιμη συμβολή αλλά για να «βγει» η από το νόμο προβλεπόμενη «τυπική υποχρέωση».

Σε αντίθεση με αυτή την πρακτική, άλλες μη «αριστερές» Περιφέρειες έθεσαν για ένα και πλέον μήνα σε ανοιχτή προς την κοινωνία και σε κάθε ενδιαφερόμενο «δημόσια διαβούλευση» το νέο Οργανισμό, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο ή εμπλεκόμενο φορέα που επιθυμεί να εκφράσει τις απόψεις του σε ένα ουσιαστικό διάλογο και μάλιστα με τον εμβληματικό τίτλο «Πείτε μας τη γνώμη σας».

Η Περιφερειακή μας Αρχή, όμως, ούτε την «Ομάδα Διοίκησης Έργου» που η ίδια συνέστησε για τον σκοπό αυτό, δεν έκρινε σκόπιμο να συγκαλέσει και να συνεδριάσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ σε σχέση με τις προτάσεις και την επιχειρούμενη τροποποίηση, αλλά τα εναπόθεσε όλα στον αμειβόμενο μελετητή των 14.880 €  που είχε κατάλληλα «δασκαλευτεί». Ακόμα και η σκόπιμη επιλογή της Ιθάκης, δυσπρόσιτης για τους εργαζόμενους προκειμένου να παρασταθούν κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έχει τη σημασία της. Το επικαλούμενο επιχείρημα της βιασύνης προκειμένου να μπει η Περιφέρεια στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας, καταρρίπτεται ολοσχερώς από την εγκύκλιο της Γεροβασίλη της 1ης Σεπτεμβρίου 2017 (αρ. πρωτ. 22554) που είχε καταληκτική προθεσμία για υποβολή αιτημάτων κάλυψης θέσεων την 15η  Σεπτεμβρίου και ενώ η προθεσμία ήταν Γνωστή, το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα αποφάσιζε για τον προαπαιτούμενο νέο Οργανισμό ορίζεται για τις 16 Σεπτεμβρίου. ΄Αρα, προς τι η βιασύνη, αφού η προθεσμία είχε ήδη χαθεί και ποια αιτήματα είχαν υποβληθεί μέχρι τις 15-09-2017;

Παράλληλα, από 21 Σεπτεμβρίου η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (αρ. πρωτ.31755) καταρρίπτει συθέμελα το επιχείρημα του κατεπείγοντος της Περιφερειακής αρχής καθώς:

  1. Τα αιτήματα για πλήρωση θέσεων με μετατάξεις ή αποσπάσεις θα αποσταλούν με τους ισχύοντες οργανισμούς χωρίς να απαιτούνται νέοι και αξιολόγηση των δομών.
  2. Για την κατάρτιση των περιγραμμάτων θέσεων θα ακολουθήσει νεότερη εγκύκλιος με ειδικές οδηγίες και σχετικά υποδείγματα.

Μετά από αυτά ΚΑΛΟΥΜΕ την Περιφερειακή αρχή:

– να σταματήσει την περαιτέρω θεσμοθέτηση και εφαρμογή του νέου Οργανισμού,

– να επαναφέρει τον Οργανισμό σε ένα νέο ανασχεδιασμό με εκτενή και ειλικρινή διάλογο και είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε για το καλό της κοινωνίας των πολιτών του Ιονίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη «διαπίστωση» του Περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ιθάκης ότι το 45% των υπαλλήλων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  «… είναι αφεντικά» και την απορία του «… ποιοι δουλεύουν; » θέλουμε να του απαντήσουμε ότι οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν έχουν ούτε «αφεντικά, ούτε δούλους», Είναι Συνάδελφοι, Συνεργάτες και Σύντροφοι. Απαιτούν τον  οφειλόμενο σε αυτούς σεβασμό ως Άνθρωποι, Επιστήμονες και Εργαζόμενοι που προσπαθούν κάτω από αντίξοες οικονομικές και υπηρεσιακές συνθήκες υποστελέχωσης  να εκτελέσουν όσο γίνεται καλύτερα το καθήκον τους στην υπηρεσία των πολιτών, της ανάπτυξης και της προόδου της Περιφέρειάς μας”.