Σύμφωνα με πληροφορίες, έως σήμερα στα Ειρηνοδικεία έχουν εκδικαστεί υποθέσεις δανείων συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ από τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ που έχουν πάρει δικάσιμο. Από αυτές, το 42% ή 295 εκατ. ευρώ, βεβαιώθηκαν από τα δικαστήρια στους δανειολήπτες, για άμεση …εξόφληση.
Κι αυτό διότι οι δικηγόροι των οφειλετών δεν κατάφεραν να πείσουν το δικαστή ότι όντως ο πελάτης τους βρισκόταν σε αδυναμία αποπληρωμής του δανείου τους.
Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος περίπου 14,7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή το 14,5% επί του συνόλου τους, τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία.
Όπως είναι λογικό, η πλειονότητα αυτών των οφειλών προέρχεται από τη στεγαστική πίστη, όπου 1 στα 3 κόκκινα δάνεια βρίσκονται εν αναμονή της δικαστικής τους ρύθμισης. Το συνολικό τους ύψος ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.
Τραπεζικές πηγές συστήνουν στους οφειλέτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις προτροπές διάφορων δικηγορικών γραφείων που τους υπόσχονται …τα πάντα.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως στόχος των τραπεζών δεν είναι να βγάλει τα σπίτια των πελατών τους σε πλειστηριασμό όταν αντιμετωπίζουν πραγματική οικονομική αδυναμία, αλλά να βρεθεί μία λύση αμοιβαία επωφελής, που ενδεχομένως να είναι καλύτερη ακόμη και από μία ενδεχόμενη απόφαση δικαστηρίου υπέρ του οφειλέτη.
Στο πλαίσιο αυτό κάνουν κάλεσμα σε όσους έχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δόσεών τους να απευθυνθούν στην τράπεζα που του χορήγησε το δάνειο, πριν κινηθούν νομικά για την προστασία της περιουσίας τους.

Πηγή: in.gr