Γύρισαν σελίδα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία παραχωρήθηκαν και επισήμως για τα επόμενα 40 χρόνια στη Fraport Greece που κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ το συνολικό προκαταβολικό ποσό των 1,234 δισ. ευρώ.

Η κοινοπραξία θα καταβάλει και ετήσιο σταθερό τίμημα παραχώρησης ύψους 22,9 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα ετήσιο μεταβλητό τίμημα παραχώρησης της τάξης του 2,5% των λειτουργικών κερδών.

Τα 14 αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στο έργο παραχώρησης είναι: Ακτιο, Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθος. Οι εκτιμήσεις της κοινοπραξίας κάνουν λόγο για αύξηση της φετινής επιβατικής κίνησης με τις νέες συνεργασίες με αερομεταφορείς αλλά και τους προορισμούς που θα προστεθούν.

Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις σε όλα τα αεροδρόμια, που θα αφορούν κυρίως σε γενικό καθαρισμό, βάψιμο των εγκαταστάσεων και ανακαίνιση των χώρων υγιεινής.

Για τις ανάγκες της επένδυσης κοινοπραξία κορυφαίων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων παρέχει στη Fraport Greece μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους περίπου 968 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των κατασκευαστικών έργων στα 14 αεροδρόμια, ενώ τα 688 εκατ. χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ.