Με την ομιλία του πρωθυπουργού χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στα Ιόνια Νησιά.

Η Περιφέρεια του Ιονίου είναι πρωταθλητής στον τομέα του τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρωταθλήτρια την ΠΙΝ στον τουρισμό ενώ πρόσθεσε ότι ΄΄2,45 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες το 2016, οι οποίοι πραγματοποίησαν 21,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ενώ το 2017 είχαμε μια αύξηση του τουρισμού περίπου 15% σε όλα τα Ιόνια νησιά. Στο υπουργείο Τουρισμού έχουν κατατεθεί αιτήσεις για αδειοδότηση, και επενδύσεις σε 15 ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, 2 ξενοδοχεία στη Κεφαλονιά, 2 στη Λευκάδα και 1 στη Ζάκυνθο. Στο υπουργείο Τουρισμού, επίσης, στον αναπτυξιακό νόμο, μάλλον -θα έλεγα- ότι ως τον Ιούλιο του 2017 έχουν υποβληθεί 34 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνολικού προϋπολογισμού 163,5 εκατομμυρίων ευρώ’’. 

Προχωρούν έργα πολιτισμού.

Στον πολιτισμό έγινε αναφορά στην πρόσληψη φυλάκων αρχαιολογικών χώρων για το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αγγελόκαστρο, ενώ υπογράμμισε ότι τον Απρίλιο του 2018 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην Ανουντσιάτα.

Επίσης πρόσθεσε ότι  στον προγραμματισμό του Υπουργείου έχουν ενταχθεί έργα όπως τα Ενετικά Ναυπηγεία στα Γουβιά της Κέρκυρας, η αποκατάσταση της Αγίας Μαρίνας στην Κεφαλονιά και του κάστρου Αγίας Μαύρας στην Λευκάδα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ιθάκης, ο οποίος επίσης θα πρέπει να ενταχθεί σε σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση των Ιονίων Νησιών.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του Μαρτίου του 2018 θα υπάρξει επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή  σύνδεση των Ιονίων Νησιών με δρομολόγια τρεις φορές την εβδομάδα.

Όπως είπε ‘’τον ερχόμενο Μάρτιο θα λειτουργήσει επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή γραμμή, η οποία θα συνδέει μεταξύ τους την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, απλοποιώντας έτσι τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της Περιφέρειας’’.

Παραχώρηση στον Δήμο του Θαλάσσιου μετώπου.

‘’Το θαλάσσιο μέτωπο, που δεν είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του λιμανιού, θα παραχωρηθεί στον Δήμο της Κέρκυρας, προκειμένου να αποδοθεί στους κατοίκους, διότι αυτή είναι η πολιτική μας, να δίνουμε δημόσιο χώρο, να ενισχύουμε την ποιότητα ζωής εκεί όπου αυτό είναι εφικτό’’, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.  

Υδατοδρόμια.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα Υδατοδρόμια τονίζοντας ότι ‘’Ένα επίσης πολύ σημαντικό έργο για το νησί των Παξών, καθώς και η κατασκευή πέντε υδατοδρομίων στην Κέρκυρα, στους Παξούς και σε τρία από τα  Διαπόντια νησιά’’. 

Απορρίμματα: Δεν είστε το κέντρο του κόσμου.

Αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων ο πρωθυπουργός ζήτησε από το Δήμο να ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση για να δημιουργηθούν ρεαλιστικές προτάσεις χωρίς μικροκομματικές ή τοπικιστικές αντιπαραθέσεις. Όπως είπε ‘’Όλοι πιστεύουμε ότι ο δικός μας ο τόπος, το δικό μας το χωριό, το δικό μας το σπίτι είναι το κέντρο του κόσμου. Δεν ανακαλύπτουμε, όμως, πολλές φορές, εμείς την Αμερική. Ας πάμε να δούμε τι έχει συμβεί παραδίπλα. Και σας καλώ όλους και κυρίως εσένα Δήμαρχε, που φαντάζομαι ότι θα συντονίσεις αυτή την προσπάθεια διαλόγου για να καταλήξετε σε προτάσεις, μια αντιπροσωπεία να επισκεφτείτε αντίστοιχες περιοχές της χώρας, όπου αντιμετωπίσανε τεράστια προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία, όπου είχε γεμίσει ο Πύργος με σκουπίδια –ξεπέρασαν το όριο αυτοί- και βρήκαν λύση. Πηγαίνετε, λοιπόν, να δείτε, ρωτήστε. Δεν είστε το κέντρο του κόσμου. Είσαστε ο ομφαλός της γης, γιατί είσαστε το πιο όμορφο μέρος του κόσμου. Αλλά υπάρχουν και αλλού περιπτώσεις δύσκολες που επιλύθηκαν. Έτσι πρέπει να κάνετε και εδώ, να ακολουθήσετε το παράδειγμα ή αν δεν σας κάνει, να μην το ακολουθήσετε. Πρέπει να καταλήξετε, όμως, σε προτάσεις και εμείς εδώ είμαστε για να τις υλοποιήσουμε’’.

 Τέλος τα φράγματα.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων που αφορούν στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών για την ύδρευση προϋπολογισμού €47.000.000 περίπου. Αναφερόμενος στο έργο των φραγμάτων τόνισε ότι ‘’Για την ύδρευση της πόλης, είχε εγκριθεί ένα φαραωνικό αρδευτικό έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός ισοδυναμούσε με το σύνολο σχεδόν των δαπανών για ύδρευση στους Δήμους όλης της χώρας -ίσως εδώ στην Κέρκυρα πίνετε πιο πολύ νερό από όλες τις υπόλοιπες πόλεις- έργο το οποίο δεν επρόκειτο φυσικά ποτέ να πραγματοποιηθεί’’.

Υδρογονάνθρακες.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η  Περιφέρεια Ιονίου παίζει σημαντικό ρόλο στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων ενώ μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς, έχουν εκδηλώσει τη βούληση τους να εμπλακούν ενεργά.

Ενσωμάτωση ΤΕΙ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – Νέο τμήμα τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και  την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ιονίων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με σκοπό την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια. Στην Κέρκυρα μάλιστα θα προταθεί η ίδρυση Τμήματος Τουρισμού, ενώ το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα αγκαλιάζει με τις δομές του όλη την Περιφέρεια, και όχι μόνο το μεγαλύτερο νησί, όπως είναι σήμερα.

Υγεία.

Σε ότι αφορά την Υγεία, η πολιτική προτεραιότητα που δόθηκε τα προηγούμενα 2,5 χρόνια στη στήριξη  και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό  υπήρξε σημαντική ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των  νοσοκομείων καθώς και των προϋπολογισμών και του εξοπλισμού τους.

  • Η Σοβαρή αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Κέρκυρας, στην προοπτική της αυτόνομης στελέχωσης και λειτουργίας του τμήματος με ειδικευμένους γιατρούς.
  • Η Λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.
  • Η Απογευματινή λειτουργία του αστικού Κέντρου Υγείας Κέρκυρας.
  • Η Έναρξη λειτουργίας 3  Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ) στο αμέσως επόμενο διάστημα, από μία σε Κέρκυρα,  Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Πρωτογενής τομέας.  

Στον πρωτογενή τομέα ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι κυρίως λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος, υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις ανάκαμψης, χάρη στα προϊόντα που παράγονται στα Ιόνια.

Φωτογραφία: Σταμάτης Καταπόδης.