Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η μεταφορά και η τοποθέτηση του δεματοποιητή στο Τεμπλόνι, μια εξέλιξη που είχε ανακοινωθεί τοσο από τον Δημαρχο Κέρκυρας Κώστα Νικολούζο όσο και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Σπύρο Ασπιώτη.

Ο Δήμαρχος Κ. Νικολούζος, είχε δηλώσει στο corfutvnews την περασμένη εβδομάδα οτι ο εργολάβος έχει υποσχεθεί ότι ο δεματοποιητής θα βρίσκεται εκεί και εν λειτουργία έως το τέλος του Ιουλίου.

Όπως είχε πει: ‘’Είχα μια σημαντική συνεργασία με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελο που είναι βαθύς γνώστης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας.  Συζητήσαμε αρχικά το ζήτημα της εξέλιξης της ολοκληρωμένης διαχείρισης και ποιες είναι οι δυνατότητες άμεση ωρίμανσης των μελετών που έχουν υποβληθεί και της χρηματοδότησής τους. Όπως επίσης τη χρηματοδότηση της οριστικής αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Έχουμε υποβάλει ένα σχέδιο στο υπουργείο Περιβάλλοντος που το θεωρεί αξιόλογο, εφικτό και κάτι που μπορεί να χρηματοδοτηθεί και είμαστε σε αναζήτηση χρηματοδότησης για το δεύτερο κομμάτι του, αν αυτή θα προέλθει από το Πράσινο Ταμείο Ή ΑΠΌ ΤΟ ΠΔΕ επειδή δεν χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η αποκατάσταση προβλέπει διευθέτηση των πρανών των βουνών σκουπιδιών, εκμεταλλευόμενοι τον ΕΝΔΙΆΜΕΣΩΝ ΧΏΡΩΝ. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει δυνατότητα οργανωμένης εναπόθεσης των ήδη εναποτεθειμένων απορριμμάτων με τρόπο ώστε να γίνει εφικτή η μέγιστη απαγωγή του βιοαερίου και των στραγγιδίων και η τελική διευθέτηση του όλου αναγλύφου που έχει δημιουργηθεί.

Όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση, ένα κομμάτι έχει υποβληθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση που περιλαμβάνει την απόκτηση υψηλής τεχνολογίας μηχανισμών και μηχανημάτων για το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε συνδυασμό με μια πρόταση που έχει χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ γι αυτόν τον μόνιμο εξοπλισμό της ενδιάμεσης διαχείρισης το οποίο θα κουμπώσει με τη συνολική πρόταση που έχουμε καταθέσει για την κομποστοποίηση”.