Συζητήθηκε σήμερα η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο Δήμος Κέρκυρας κατά της NCH Capital για τη χρήση του χώρου κατά την εκτέλεση εργασιών στην περιοχή του Ερημίτη της Κασσιώπης.

Ο Δήμος Κέρκυρας, ζήτησε από το Δικαστήριο να απαγορεύσει τη χρήση των μονοπατιών της περιοχής, επικαλούμενος το δημοτικό και κοινόχρηστο χαρακτήρα τους.

 Από την πλευρά της η επενδυτική εταιρεία NCH, υποστηρίζει ότι είναι καθ’ όλα νομιμοποιημένη να εκτελεί εργασίες στην επίδικη περιοχή και επομένως να διέρχεται ελεύθερα από τα εν λόγω μονοπάτια.

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του σε ένα περίπου μήνα.

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε την αισιοδοξία του για την θετική έκβαση της υπόθεσης, αναφέρθηκε στα επιχειρήματα του  Δήμου και υποστήριξε ότι τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς δεν ευσταθούν.

Όπως επεσήμανε  ” εμείς πολύ σωστά συνδέσαμε το ζήτημα των μονοπατιών και της κοινής χρήσης των μονοπατιών και των χαρακτηρισμό τους σαν δημοτικών από παλαιότερες αποφάσεις του Δήμου Κασσωπαίων. Βάλαμε στο γενικό πλαίσιο της όλης προστασίας, της ζωής της φύσης, της ύπαρξης της κοινωνίας και της οικονομικής ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής διότι διαφορετικά αυτό δεν μπορεί να ξεχωριστεί.

Η άλλη πλευρά νομίζω ήταν αντιφατική από την στιγμή που παραδέχεται ότι αυτά τα μονοπάτια θα συνεχίσουν να υπάρχουν ενώ αμφισβήτησε το δικαίωμα του δημοτικού, θεώρησε ότι είναι ιδιωτικά ότι δεν υπήρξε πράξη χαρακτηρισμου για κατακύρωση τους ως δημοτικά.

Εδώ αυτό που έχει απόλυτη βαρύτητα είναι η πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα μονοπάτια υπάρχουν χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους της περιοχής από δεκαετίες και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από καμία άλλη απόφαση. Το δεύτερο πράγμα που ισχυρίζεται η άλλη πλευρά είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν βαριά μηχανήματα και ότι τα μονοπάτια θα επανέλθουν ξανά στην αρχική τους μορφή κάτι που εγώ αμφισβητώ.

Από εκεί και πέρα οι υποθέσεις αυτές υπεράσπισης του φυσικού κάλους του φυσικού τοπίου πρέπει να είναι υπόθεση του ίδιου του λαού αυτού του τόπου. Εγώ έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι αυτοί που οδήγησαν τα πράγματα στις συγκεκριμένες παραχωρήσεις ενός κομματιού όπως ο Ερημίτης σε μια σύμβαση με νοίκι 19.000 ευρώ το μήνα και μία επένδυση που θα αν θα γίνει είναι κατάφωρα στο δημόσιο συμφέρον. Καθορίζει την εξέλιξη της περιοχής και είναι ιδιαίτερη με υψηλού επίπεδου τουρισμό θα αποδειχθεί ποιες θα είναι οι κακές επιπτώσεις και για την ανάπτυξη της περιοχής και την οικονομικών δραστηριότητα”.

Όσον αφορά την διένεξη με το ΤΑΙΠΕΔ στο δικαστήριο ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι ” το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα προϊόν της σκοτεινής εξέλιξης των μνημονίων. Χωρίς μνημόνια δεν θα υπήρχε ΤΑΙΠΕΔ”.