Το αποτύπωμα του άφησε το δεύτερο κύμα των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξε την Κέρκυρα, ξεριζώνοντας δέντρα, καταστρέφοντας ολοσχερώς θερμοκήπια, δημιουργώντας χείμαρρους που απείλησαν να παρασύρουν πολίτες, κατολισθήσεις δρόμων, πλημμυρίζοντας πολλές περιοχές της πόλης της Κέρκυρας, και αφήνοντας για δυο περίπου μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αρκετά χωριά και περιοχές του νησιού, αφού οι βλάβες ξεπέρασαν τις 60 και τα δυο συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, ενώ στους Παξούς παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και μηχανάκια, από τα ορμητικά νερά και κινδύνευσαν να πέσουν στη θάλασσα.

Κύριο χαρακτηριστικό των καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχής μας, ήταν η έντονη βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι.

Χείμαρρος παρέσυρε γυναίκα οδηγό.

Στη Λευκίμμη που επλήγη για δεύτερη φορά, τα ορμητικά νερά χείμαρρου που σχηματίστηκε από την βροχόπτωση, παρέσυραν γυναίκα οδηγό, η οποία σώθηκε την τελευταία στιγμή με την παρέμβαση άλλων πολιτών που βρισκόταν κοντά στο σημείο και την απεγκλώβισαν.

Αντίστοιχο περιστατικό και στην περιοχή Τρίκλινο, όταν ένα αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του λόγω του δρόμου που ήταν πλημμυρισμένος.

πηγή φωτό: Σπύρος Μάνδυλας

Αμέτρητες καταστροφές σε θερμοκήπια στον Χαλικούνα.

Στον Χαλικούνα οι ισχυροί άνεμοι κατέστρεψαν ολοσχερώς θερμοκήπια στην περιοχή, με το κόστος της ζημιάς να ξεπερνά τις 140.000 χιλιάδες ευρώ περίπου,βυθίζοντας σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες.

Βενετία….. το Λιστόν.

Στη πόλη της Κέρκυρας η παρατεταμένη και μεγάλη σε όγκο βροχόπτωση, δημιούργησε αρκετά προβλήματα πλημμυρίζοντας καταστήματα και σπίτια στις περιαστικές περιοχές και δημιουργώντας εικόνες, στο γνωστό και προβεβλημένο Λιστόν, που θύμιζαν … Βενετία.

Κατολίσθηση δρόμου στον Άγιο Αθανάσιο.

Στη βόρεια Κέρκυρα στο χωριό Άγιος Αθανάσιος σημειώθηκε κατολίσθηση σε κεντρικό δρόμο, προκαλώντας κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς.

Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές.

Σε πολλά σημεία του νησιού, οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις παρέσυραν καλώδια της ΔΕΗ, διακόπτοντας έτσι την ηλεκτροδότηση. Ενώ οι αρκετοί κεραυνοί που έπεσαν κατά την επέλαση του καιρικού φαινομένου, προκάλεσαν αρκετές βλάβες σε μετασχηματιστές, τις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν τα δυο τεχνικά συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, με δυο τεχνικούς το καθένα, ένα στο νότο και ένα στο βορά, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να μείνουν για πολλές ώρες εκτός ηλεκτροδότησης.

Παξοί: Ο χείμαρρος παρέσυρε τα πάντα.

Στους Παξούς και στο Γάιο, η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε ένα ορμητικό «ποτάμι» παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμα του και κινδύνευσαν να πέσουν στη θάλασσα αυτοκίνητα και μηχανάκια, ενώ πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν.

Τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η Κέρκυρα δεν τα χει ξαναζήσει και πλέον, Δήμος και Περιφέρεια πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο και στις κοινωνικές υποδομές, αλλά και να καταγράψουν τις καταστροφές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

 

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μάμαλος.