Ζήσαμε το φαινόμενο της φυσικής καταστροφής, θεομηνία, με τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την προηγούμενη εβδομάδα τη νότια Κέρκυρα με τραγικό απολογισμό τον θάνατο ενός συμπολίτη μας και τις τεράστιες καταστροφές σε κατοικίες και κοινωνικές υποδομές της ευρύτερης περιοχής της Λευκίμμης. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, είχαμε πλημμύρες σε αρκετές περιοχές του νησιού σε σπίτια, καταστήματα και σχολεία, κατολισθήσεις δρόμων και για πολλές ώρες διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Το καλοκαίρι οι πυρκαγιές και το χειμώνα τα έντονα καιρικά φαινόμενα δίνουν την αίσθηση της ανοχύρωτης πολιτείας; Είναι όντως έτσι; Πολύ φοβάμαι ότι δεν απέχει από την πραγματικότητα αυτή η αίσθηση. Τι έχουμε κάνει ως συντεταγμένη κοινωνία για να προστατευτούμε από τα φυσικά φαινόμενα και την πύρινη λαίλαπα; Χωρίς να μηδενίζουμε τα πράγματα και χωρίς ίχνος διάθεσης αφορισμού, λίγα πράγματα. Σίγουρα υπάρχει σχεδιασμός, κυρίως για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας, αλλά σε επίπεδο παρεμβάσεων, όπως διάνοιξη αγροτικών δρόμων, δεν έχει γίνει τίποτα.

Για το χειμώνα τι έχουμε κάνει όσον αφορά τις παρεμβάσεις; Έχουμε καθαρίσει τα φρεάτια στην πόλη; Όχι, τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε. Έχουμε καθαρίσει τάφρους, ρέματα, ξεροπόταμους και μικρά ποτάμια; Όχι. Αποτέλεσμα; Στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα κονδύλια για να οχυρωθούμε από την απειλή της πύρινης λαίλαπας και στην αρχή του χειμώνα, το φθινόπωρο δηλαδή, δεν καθαρίζουμε ρέματα και τάφρους και αφηνόμαστε στο έλεος των φυσικών φαινομένων.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν υπάρχουν τα κονδύλια για να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις; Αν υπάρχουν οι διοικητικές υποδομές, δηλαδή η Πολιτική Προστασία, στελεχωμένη επαρκώς για να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Εδώ η απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας αφήνουν ικανοποιημένους.

Ναι υπάρχουν αυτές οι υπηρεσίες, αλλά δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες, ούτε επαρκώς εξοπλισμένες. Ναι υπάρχουν κονδύλια, αλλά προφανώς δεν επαρκούν για να γίνουν όσα οφείλουμε να κάνουμε για να οχυρώσουμε το νησί μας από τα φυσικά φαινόμενα. Δηλαδή οι 400 χιλιάδες περίπου για την πολιτική προστασία που είναι στους κωδικούς του δήμου, προφανώς είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ανάγκες. Εδώ θα πρέπει να έρθουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες, τόσο του Δήμου, όσο και της Περιφέρειας για να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Δηλαδή να γίνουν οι παρεμβάσεις με ίδια έξοδα, αφού η πολιτεία, απουσιάζει. Πώς να γίνουν όμως όταν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου είναι ένα ποσό περίπου 1,3 εκατομμύρια και όταν η πολιτεία στην Περιφέρεια στο τεχνικό πρόγραμμα, δίνει ελάχιστα χρήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2014 να είναι μηδενικό και το 2013 680 χιλιάδες για όλη την περιφέρεια, δηλαδή για 4 νομούς.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πλέον με την αλλαγή των κλιματικών αλλαγών τα πράγματα έχουν «σκουρύνει» για να προστατεύσουμε τις ζωές μας και τις περιουσίες μας θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις μας στις νέες ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’, 19-11-2017.