Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ανεπάρκεια νερού στην Κέρκυρα και έγινε ιδιαίτερα αισθητό φέτος το καλοκαίρι αναφέρετε σε ανακοίνωση της η Ν.Ε. ΚΚΕ Κέρκυρας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: ‘’Εκρηκτικές διαστάσεις πήρε φέτος η έλλειψη νερού στην Κέρκυρα. Ιδιαίτερα έντονο ήταν το πρόβλημα στην ύπαιθρο και κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Προφανώς η Δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, πιστή στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, μη έχοντας εξασφαλίσει επάρκεια νερού κάνει επιλογή προτιμώντας να υδροδοτεί τις τουριστικές και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι βέβαιο ότι η συνεχής αύξηση της τουριστικής κίνησης, τα τελευταία χρόνια, απαιτεί συνεχώς μεγαλύτερες ποσότητες για τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτή είναι μία εξέλιξη, που όχι μόνο γνωρίζουν καλά αλλά έχουν σχεδιάσει εδώ και χρόνια οι αστικές κυβερνήσεις μαζί με τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι αρμόδιες τοπικές αρχές, Δήμος, ΔΕΥΑΚ, Περιφέρεια, δηλαδή, το αστικό κράτος στο σύνολό του.

Μιλούν για «ανάπτυξη», διεκδικούν αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά ποιες προβλέψεις και ποιες ενέργειες έχουν κάνει μέχρι τώρα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί αυτή η πραγματικότητα χωρίς να την πληρώνουν τα συνήθη θύματα, οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας; Τίποτα ή σχεδόν τίποτα. Αδυναμία; Ανικανότητα; ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ! Συνειδητή επιλογή που προκύπτει από τη χάραξη εκείνης της πολιτικής που στόχο έχει την παραπέρα αύξηση των κερδών των ομίλων και μάλιστα διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως “δίκαιη ανάπτυξη”!

Ανάλογη στάση κρατούν και για τα άλλα προβλήματα που συνεχώς μεγαλώνουν και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη – από τους αντιλαϊκούς νόμους που είναι ΟΛΟΙ σε ισχύ -καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή π.χ απορρίμματα, δρόμοι κλπ. Η εποχή μας, η τεχνολογία, η επιστήμη, προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες σήμερα, για να αντιμετωπίζονται τα σύγχρονα προβλήματα, όπως και η εξοικονόμηση νερού. Ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, με τις μεγάλες βροχοπτώσεις, όχι μόνο δεν μπορεί να λέμε “το νερό, νεράκι”, αλλά θα έπρεπε να καλύπτονται οι ανάγκες και σε πόσιμο νερό!
Όταν όμως στην Κέρκυρα αυξάνει η τουριστική κίνηση και βεβαιωμένα αυξάνουν και τα έσοδα στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών από τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων, επανέρχεται η συζήτηση ότι “δεν υπάρχουν λεφτά για υποδομές”, “είμαστε σε επιτήρηση”, “να βάλουμε ΟΛΟΙ – δηλαδή οι εκμεταλλευόμενοι – το χέρι στην τσέπη για το καλό του τόπου” και πάει λέγοντας. Την ίδια ώρα που, με κυβερνητική γραμμή, αλλά και την πίεση ΝΔ και λοιπών αστικών κομμάτων, συζητούν και παίρνουν μέτρα που στοχεύουν στην ελάφρυνση των βαρών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ψηφίζουν αναπτυξιακούς νόμους με φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, τα λεγόμενα κίνητρα.

Που οδηγείτε η κατάσταση;

Το πρόβλημα θα γίνει οξύτερο τα επόμενα χρόνια λόγω και της διαφαινόμενης αύξησης του τουρισμού. Χρειάζονται άμεσα δραστικά μέτρα που θα δίνουν λύσεις με προοπτική. Αυτό απαιτεί δαπάνες. Εκτός εάν συνειδητά αφήνουν να οξυνθεί το πρόβλημα προκειμένου ευκολότερα να παραχωρήσουν τη διαχείρισή της ΔΕΥΑΚ και των υδάτινων πόρων σε ιδιώτες. Γιατί αυτή είναι η στρατηγική και της Ε.Ε και όλων των αστικών κομμάτων στη χώρα μας και βέβαια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υποκλίνεται στην ΕΕ και στην στρατηγική της. Αυτή η κατάσταση βολεύει και τις εταιρείες εμπορίας εμφιαλωμένου νερού. Για παράδειγμα σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης σε Αθήνα, Θες/νίκη και άλλους μεγάλους Δήμους. Αυτή η εξέλιξη θα είναι οδυνηρή για τα λαϊκά στρώματα αφού θα αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή του νερού, πλέον επίσημα και ως εμπορεύματος.

Το ΚΚΕ απευθυνόμενο προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα λέει ότι το νερό δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει που πρέπει να έρχεται σε αφθονία και με ελάχιστο κόστος.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν άμεσα, δραστικά μέτρα:
– νερό σε όλα τα λαϊκά σπίτια, στα χωράφια των αγροτών τώρα
– αποκατάσταση διαρροών (50%), αντικατάσταση φθαρμένων και ακατάλληλων δικτύων , έργα αποταμίευσης νερού χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση
– αύξηση της τιμής του νερού στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αντίστοιχα μείωση στις λαϊκές οικογένειες
– μηδενικά δημοτικά τέλη για ανέργους, ευπαθείς ομάδες, ΑΜΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχους, σχολεία, νοσοκομεία

Το πρόβλημα του φθηνού, άφθονου και ποιοτικού νερού, όπως και τα άλλα ζητήματα που αφορούν την ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας είναι ζητήματα που πρέπει να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε. Είναι υπόθεση πάλης των εργατικών και λαϊκών φορέων, που, προσανατολισμένοι ταξικά ενάντια στις αιτίες και τους υπευθύνους, θα διεκδικούν ζωή και δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των επιχειρηματικών κερδών και μας καλούν να μαζέψουμε! Αιτήματα και διεκδικήσεις ενταγμένα στο πλαίσιο για συνολική ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που τα κλειδιά της οικονομίας θα έχει στα χέρια της η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, για να μπορούν να σχεδιάζουν επιστημονικά, κεντρικά την οργάνωση της παραγωγής για την κάλυψη των δικών τους αναγκών.”