Ιάκωβος Σούσης MSc, FRCOG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Συγγραφέας του βιβλίου “Γίνε Γονιός¨.

Μία χαμηλή δόση ασπιρίνης κάθε βράδυ, πριν τον ύπνο, ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο της προεκλαμψίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Η προεκλαμψία μπορεί να μας αναγκάσει να γεννήσουμε πρόωρα τα μωρά και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει ακόμα και στον θάνατο της μητέρας και του εμβρύου. Η κυκλοφορία του αίματος μέσω του πλακούντα περιορίζεται σημαντικά, με αποτέλεσμα το μωρό να μην λαμβάνει την ποσότητα οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Το κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι η ξαφνική αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η πρωτεϊνουρία. Συνήθως εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης και συχνά καταλήγει σε πρόωρο τοκετό.
Η επιπλοκή αυτή εμφανίζεται στο 8% των κυήσεων και το ¼ από αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως σοβαρής μορφής.
Είναι πιο συχνή σε πρωτοτόκες, σε υπέρβαρες γυναίκες, σε διαβητικές, σε όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, καθώς και σε εκείνες που έχουν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την εγκυμοσύνη.

Ο καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης, καθηγητής Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, η Δρ Λιόνα Πουν του King’s College και ο καθηγητής Ντέιβιντ Ράιτ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χορηγώντας ασπιρίνη χαμηλής δόσης (150 mg) η προεκλαμψία ελαττώθηκε κατά 62% , με αποτέλεσμα μία ανάλογη μείωση των γεννήσεων πριν τις 37 εβδομάδες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 26,941 γυναίκες οι οποίες εξετάστηκαν στην αρχή της εγκυμοσύνης τους σε 13 νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ελλάδας και Ισραήλ ώστε να εντοπιστουν οι περιπτώσεις υψηλού κινδύνου για προεκλαμψία.
Από αυτές τις γυναίκες, 1776 θεωρήθηκε ότι διέτρεχαν σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία. Στις μισές χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo) και στις άλλες μισές χορηγήθηκε καθημερινά μία χαμηλή δόση ασπιρίνης (150 mg για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από την 11η έως και την 36η εβδομάδα της κύησης).
Στην ομάδα της ασπιρίνης, 13 γυναίκες αναγκάστηκαν να γεννήσουν πρόωρα πριν τις 37 εβδομάδες λόγω προεκλαμψίας, σε σύγκριση με 35 στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, δηλαδή μία μείωση κατά 62%.
Η πιο σοβαρή μορφή προεκλαμψίας (η οποία οδήγησε σε πρόωρο τοκετό πριν τις 34 εβδομάδες) εμφανίστηκε σε 15 γυναίκες στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και μόνο σε 3 γυναίκες στην ομάδα των γυναικών που πήραν ασπιρίνη.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης είπε ότι η μελέτη απέδειξε πραγματικά τη δράση της ασπιρίνης: «Αυτή η εκτεταμένη μελέτη αποτελεί ουσιαστική απόδειξη ότι οι γυναίκες που παίρνουν απλά μέτρα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία και να αποφύγουν τις συνέπειές της, όπως ο πρόωρος τοκετός».

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Ράϊτ, είπε ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως η ασπιρίνη μπορεί όντως να προστατεύσει από την εμφάνιση της προεκλαμψίας σε κυήσεις υψηλού κινδύνου και τόνισε: «τα δεδομένα της μελέτης ελπίζω να αλλάξουν την κλινική πρακτική και να καλυτερεύσουν το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης για τις μητέρες και τα μωρά τους».

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η χορήγηση ασπιρίνης ξεκινά νωρίς στην κύηση (πριν την 16η εβδομάδα) έχει ως αποτέλεσμα να ελαττωθεί η συχνότητα της προεκλαμψίας, τα ελλειποβαρή μωρά και ο περιγενετικός θάνατος κατά 50%. Όταν η λήψη της ασπιρίνης ξεκίνησε μετά την 16η εβδομάδα της κύησης, δεν υπήρχαν σημαντικά οφέλη.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει να ξεκινά πριν από την 20η εβδομάδα της κύησης η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης, για να προφυλαχθούν από την προεκλαμψία οι γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1704559…
Image credit: http://bit.ly/2tgQeOp