Ιάκωβος Σούσης MSc, FRCOG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Συγγραφέας του βιβλίου “Γίνε Γονιός¨.

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με τη χρήση σπέρματος δότη, έχουν παρόμοια υγεία και ευεξία με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία.

Ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για Παιδιά Μέρντοκ στη Μελβούρνη, συνέκριναν τη σωματική, ψυχοκοινωνική και πνευματική υγεία 224 παιδιών που γεννήθηκαν με δωρεά σπέρματος, με τον γενικό πληθυσμό.
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ντέιβιντ Αμορ είπε ότι για τους μελλοντικούς γονείς, η απόφαση να χρησιμοποιήσουν δωρεά σπέρματος είναι σαν ένα βήμα στο άγνωστο. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, πρέπει να καθησυχάσουν τους γονείς των παιδιών που γεννήθηκαν μετά από δωρεά σπέρματος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Reproductive Biomedicine Online εξέτασε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα ερωτηματολόγια για να μετρηθεί η υγεία και η ευεξία των παιδιών αυτών.
Τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από τις μητέρες τους. Όταν τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με παιδιά από τον γενικό πληθυσμό της Αυστραλίας, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι η μελέτη έδειξε επίσης ότι το είδος της οικογενείας όπου μεγάλωναν τα παιδιά (ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες) δεν επηρέασε την υγεία και την ευεξία των παιδιών.

Ο καθηγητής Αμορ, δηλώνει πως είναι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού των παιδιών που έχουν γεννηθεί με δωρεά σπέρματος. Παρόλα ταύτα, θα πρέπει η μελέτη αυτή να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες. Σημαντικό θα ήταν επίσης, η μελέτη να επαναληφθεί όταν τα παιδιά φθάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ: http://www.rbmojournal.com/a…/S1472-6483(17)30265-1/fulltext

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 06-08-2017.