Η χρήση του κινητού τηλεφώνου για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα ελαττώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων κατά 33,3%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Χάιφα.

Εάν μάλιστα το τηλέφωνο κατά τη χρήση του είναι συνδεδεμένο με τον φορτιστή, τότε ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώνεται κατά 66,7%, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων ελαττώνεται σε παθολογικά επίπεδα σε άνδρες που φέρουν το τηλέφωνό τους σε απόσταση μικρότερη των 50 εκατοστών από τους όρχεις. Παθολογικά ελαττωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων βρέθηκε στο 47,1% των ανδρών που είχαν το τηλέφωνο στην τσέπη τους ή στη μέση τους σε σύγκριση με το 11,1% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Χάιφα υποστηρίζουν ότι η μακροχρόνια υποψία της σχέσης ανάμεσα στη χρήση του κινητού τηλεφώνου και ανδρικής υπογονιμότητας, μπορεί να οφείλεται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από το τηλέφωνο.

Υπό το φως των ανωτέρων ερευνητικών δεδομένων συνιστάται:
-Να ελαττώσουμε τη διάρκεια των κλήσεων.
-Να μην κουβαλάμε το τηλέφωνο κοντά στους όρχεις (στην τσέπη ή την μέση μας).
-Να μην κοιμόμαστε δίπλα στο τηλέφωνο.
-Να μην μιλάμε όταν φορτίζει.
-Συνιστάται επίσης η χρήση ακουστικών ή hands-free.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 106 άνδρες που εξετάστηκαν στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης του Καρμέλ Μέντικαλ Σέντερ τα έτη 2011 και 2012.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια που περιλάμβαναν δημογραφικά χαρακτηριστικά δεδομένα, ιατρικό ιστορικό παθήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος και πολύ λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

Μεταξύ των ερωτήσεων που απάντησαν οι άνδρες ήταν πόση ώρα χρησιμοποιούσαν το κινητό τηλέφωνο κάθε μέρα, που κουβαλούσαν το κινητό τους όταν ήταν εκτός σπιτιού και γραφείου, πόσες εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις έκαναν κι αν αυτές γίνονταν σε περιοχές με κακό σήμα ή όταν το τηλέφωνο φόρτιζε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, αλλά σίγουρα χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε τα ερευνητικά δεδομένα. Η ποιότητα του σπέρματος, που συνεχώς μειώνεται στις Δυτικές χώρες, ευθύνεται για το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας στα ζευγάρια.

Πάρα πολλές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται όχι μόνο από γενετικούς παράγοντες, αλλά και από την επίδραση του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένης και της συνεχώς αυξανόμενης χρήσης των κινητών τηλεφώνων.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την έρευνα εδώ.

Ιάκωβος Σούσης MSc, FRCOG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Συγγραφέας του βιβλίου “Γίνε Γονιός¨.