Ιάκωβος Σούσης MSc, FRCOG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Συγγραφέας του βιβλίου “Γίνε Γονιός¨

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Icahn του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που γεννήθηκαν από μητέρες που έπαιρναν παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να καθυστερήσουν να μιλήσουν. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τα αγόρια.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που κατεγράφησαν στη Σουηδία από 754 γυναίκες, οι οποίες ήταν στην 8η-13η εβδομάδα της κύησης και είχαν αναφέρει την ποσότητα παρακεταμόλης που είχαν πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν έχει επιπτώσεις η λήψη παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη στην ομιλία του παιδιού όταν φθάσει σε ηλικία 30 μηνών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τις εγκύους να δηλώσουν πόσα δισκία παρακεταμόλης ς είχαν πάρει από τη στιγμή της σύλληψης και εξέτασαν τη συγκέντρωση παρακεταμόλης στα ούρα τους. Το 59% των εγκύων δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει παρακεταμόλη.

Στη συνέχεια κατέγραψαν πόσα παιδάκια ηλικίας 30 μηνών χρησιμοποιούσαν λιγότερες από 50 λέξεις. Το 10% των παιδιών που εξετάστηκαν είχε προβλήματα στην ομιλία και τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ήταν αγόρια.

Εντύπωση προκάλεσε στους ερευνητές το γεγονός ότι τα κορίτσια που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν πάρει περισσότερες από έξι φορές παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ομιλία σε σχέση με τα κοριτσάκια που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν είχαν πάρει καθόλου παρακεταμόλη.

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει μειωμένο δείκτη νοημοσύνης και αυξημένα προβλήματα επικοινωνίας σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που χρησιμοποίησαν περισσότερη παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Δεν διαπιστώθηκε επίδραση της παρακεταμόλης στην ομιλία των αγοριών ηλικίας 30 μηνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη επιδρά αρνητικά στα κορίτσια, που έχουν κανονικά πλεονέκτημα στην ομιλία στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς θα επανεξεταστεί η ανάπτυξη της ομιλίας στα συγκεκριμένα παιδιά όταν γίνουν επτά ετών.

Η παρακεταμόλη είναι το ενεργό συστατικό πολλών φαρμάκων που πωλούνται χωρίς συνταγή και οι έγκυοι συχνά την χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν υψηλούς πυρετούς και πόνους.
«Δεδομένης της γενικευμένης χρήσης παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της σημασίας της ανάπτυξης της ομιλίας του παιδιού, εφόσον επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, δείχνουν ότι θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση αυτού του αναλγητικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι δυσκολίες στην ομιλία είναι συχνά προάγγελος άλλων προβλημάτων στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Δημόσιας Υγείας Σανά Σουάν.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Psychiatry εδώ: http://www.europsy-journal.com/…/S0924-9338(17)329…/fulltext

Image credit: https://www.sciencedaily.com/releas…/2018/…/180110080556.htm