Ιάκωβος Σούσης MSc, FRCOG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Συγγραφέας του βιβλίου “Γίνε Γονιός¨

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με πολλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων μειώνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης και απόκτησης παιδιού μετά από θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατάποση ποσοτήτων φυτοφαρμάκων στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά γεννήσεων, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που επιτρέπονται στα τρόφιμα στις ΗΠΑ μπορεί να είναι υψηλότερα από ότι θα έπρεπε.

Στη νέα έρευνα 325 γυναίκες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, σχετικά με τη διατροφή τους και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Βοστώνη μεταξύ 2007 και 2016.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα φρούτα και τα λαχανικά ως έχοντα υψηλά ή χαμηλά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Στη συνέχεια κατέγραψαν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κυήσεων και των γεννήσεων ανά κύκλο θεραπείας γονιμότητας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών με υψηλά ποσοστά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (για παράδειγμα, φράουλες και ακατέργαστο σπανάκι) συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα εγκυμοσύνης και γέννησης μετά από θεραπεία υπογονιμότητας. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με μικρότερα ποσοστά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων δεν συνδέθηκε με μειωμένα αποτελέσματα επίτευξης εγκυμοσύνης και γεννήσεων.

Μειονέκτημα της μελέτης είναι ότι έκθεση σε φυτοφάρμακα εκτιμήθηκε βάσει των δηλώσεων των γυναικών για τις διατροφικές τους συνήθειες και όχι μέσω άμεσης μέτρησης στον οργανισμό της γυναίκας. Η μελέτη δεν μπορεί επίσης να συνδέσει συγκεκριμένα φυτοφάρμακα με αρνητικές επιδράσεις.

Η μελέτη αυτή μπορεί να μην έχει άμεση εφαρμογή στον Ελληνικό πληθυσμό, καθότι τα επίπεδα ασφαλείας των φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα είναι διαφορετική στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ. Παρόλα ταύτα, θα πρέπει οι έγκυοι να πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά τους πάρα πολύ καλά πριν τα καταναλώσουν.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2659557

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’,12-11-2017.