Είχα πολυ καιρό να παρακολουθήσω απο κοντά κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα.
Τώρα θες η συμμετοχή της ΑΕΚ σε έναν τελικό κυπέλλου Ελλάδος, δεν έχω κρύψει άλλωστε την προτίμηση μου για την ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ, θες ο “ντόρος” που είχε προηγηθεί για αυτόν τον αγώνα έκανα το λάθος όχι μόνο να στηθώ δυόμισι ώρες μπροστά στην τηλεόραση αλλα να θυσιάσω και αρκετές ώρες “μελετώντας” τα διαφορά αθλητικά sites.
Είχα βλέπετε στο νου μου αντίστοιχους ποδοσφαιρικούς αγώνες απο άλλες χώρες, όπως οι τελικοί του Γουέμπλεϊ, στην Αγγλία, μια πραγματική γιορτή που την ελαμπρυναν με την παρουσία τους Πρίγκιπες και Πριγκίπισσες.
Τώρα αν σας πω ότι αποζημιώθηκα απο το θέαμα που παρουσίασαν οι δυο ομάδες, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα είναι βέβαια ενα μεγάλο ψέμα.
Έχω δει πολυ πιο σπουδαίους αγώνες. Εάν δε το συγκρίνω με το θέαμα που απολαμβάνουμε απο άλλες Ευρωπαϊκές ομάδες επιπέδου Champions League οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες όσο η μέρα με την νύχτα.
Αποζημιώθηκα όμως απο την ευκαιρία που μου δόθηκε, για άλλη μια φορά, να διακρίνω την μιζέρια και την κακομοιριά που μας διακατέχει ως Ελληνικό κράτος ως πολίτες και ως κοινωνία.
Να διακρίνουμε ακόμα και κάποια απο τα αιτία της κρίσης, που βιώνουμε.

Για σκεφτείτε λίγο.

Δυο (2) μόνον είναι οι επίσημες διοργανώσεις.
Οι διοργανώσεις εκείνες που δίνουν την ευκαιρία σε εκατοντάδες ανθρώπους του ποδοσφαίρου να δικαιολογήσουν τις παχυλές αμοιβές τους.
Αυτες είναι το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλαδος.
Και ω του θαύματος.Ειναι τόσο καλός ο προγραμματισμός που λίγες μέρες πριν, δεν γνωρίζουμε ούτε που, ούτε και ποτε θα γίνει ο αγώνας. Τόσο καλή προετοιμασία και οργάνωση απο τα επίσημα όργανα του Ελληνικού κράτους.
Ξέρετε, σε κάθε οργανωμένη στοιχειωδώς χώρα υπάρχει η ημερομηνία διεξαγωγής, αλλα και το γήπεδο που θα διεξαχθεί ο αγώνας και συνήθως γίνεται σε ένα απο τα πιο σύγχρονα γήπεδα της πρωτεύουσας.
Αυτά ισχύουν άλλού. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε.. Εδώ θα πρέπει να προηγηθεί η …σύσκεψη των προέδρων συζητήσεις επι συζητήσεων, απειλές για αναβολή του αγώνα, συσκέψεις με τα αστυνομικά όργανα, και έγκριση απο τους…οργανωμένους φιλάθλους.
Την θύρα “τάδε” και τους original…

Επιλέγουμε τελικά ένα γήπεδο που εχει να συντηρηθεί χρόνια, μας έμεινε ενθύμιο απο το 2004 χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων,κατα τα φαινόμενα απο τότε ειχε να συντηρηθεί, σε μια πόλη που ο εκλεγείς Δημαρχος γνωστός ποδοσφαιρανθρωπος εξέπεσε του αξιώματος του λόγω της “σχέσης” του με το ποδόσφαιρο.
Φαίνεται ελήφθη σοβαρά υπόψιν η προηγούμενη εμπειρία του με το ποδόσφαιρο για να επιλέγει τελικά το γήπεδο της πόλης του ως χώρος διεξαγωγής του τελικού.

Και φθάνουμε στην πολυπόθητη ημέρα.
Εχουμε ..προετοιμαστεί ψυχολογικά, εχουμε εφοδιαστεί με όλα τα …απαραίτητα περιμένουμε ως είθισται να μάθουμε τις συνθέσεις των ομάδων και ξαφνικά…
Έκτακτη είδηση!!!
Λόγω των συμπλοκών που γίνονται αυτή τη στιγμή στην πόλη αναβάλλεται η έναρξη του αγώνα.
Αντί για τον Μανδαλο,Τον Γλυκο, τον Αραουχο και τον Λεοναρντο, ακούμε για συμπλοκές στη γέφυρα, μαχαιριές, χημικά, τραυματισμοί, ασθενοφόρα, νοσοκομεία.
Μπα λάθος γίνεται. Θα μπέρδεψαν στο μοντάζ , τον Βόλο με την Δαμασκό και τον πόλεμο Συρων και ΙΣΙΣ υπέθεσα.
Βλέπω και ένα ελικόπτερο. Όχι ησυχαστε δεν είναι πολεμικό.
Μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας μας δείχνουν την άφιξη του Προέδρου..
Ένας είναι ο Πρόεδρος.
Αυτό δα έλειπε.Να έλθει απο την Θεσσαλονίκη στο Βόλο με τα ..συμβατικά μέσα μεταφοράς.
Με ελικόπτερο βέβαια, το οποίο προσγειώθηκε μέσα στο γήπεδο και στην υποδοχή ο γνωστός μας “Δημαρχος”.

Ευτυχώς,μαθαίνουμε ότι οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν έξω απο την πόλη, κάποιες φήμες λένε ότι αφού τελείωσαν τα “πυρομαχικά” συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός και ο αγώνας τελικά θα γίνει αλλα με καθυστέρηση μισής ώρας.
Μπαίνουν οι κάμερες στο γήπεδο λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας και ανάμεσα στους “καπνούς και τα τσιγάρα” βλέπουμε τους ποδοσφαιριστες να κάνουν την είσοδο τους σε ένα γήπεδο με τις κερκίδες μισοάδειες.
Προφυλακτικά μέτρα για να μην έρχονται οι οπαδοί των ομάδων σε επαφή μεταξύ τους σε ακτίνα βολής φωτοβολιδας.

Δεν έχω καμία διάθεση να σας περιγράψω την εξέλιξη του αγώνα. Άλλωστε πολυ μικρή σημασία εχει.
Μια απο τα ίδια ως ποδοσφαιρικό θέαμα, με βασικό υπεύθυνο την διαιτησία για τον ηττημένο και όλα μια χαρά για τον νικητή.
Σιγά βέβαια μην έλειπε και η γνωστή δήλωση του άλλου Προέδρου.

– Ήταν στημένος ο επόπτης στη φάση του γκολ..

Μην αμφιβάλλετε. Όλα όσα ζήσαμε σε αυτόν τον τελικό είναι σε μικρογραφία αυτά που βιώνουμε ως Κράτος ως Κοινωνία.

Αντί στα γήπεδα η Ελλάδα να διασκεδάζει, η Ελλάδα αναστενάζει.