Είναι αλήθεια λυπηρό, πολύ λυπηρό. Αφήσαμε τον τόπο μας στο έλεος του Θεού …

Συμμετέχουμε στις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις, εκδίδουμε ειδικά προωθητικά έντυπα και φυλλάδια, βαζουμε καταχωρίσεις στον ξένο τύπο, με έναν και μοναδικό στόχο. Να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας και να κάνουμε γνωστη στα πέρατα του κόσμου, την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Αυτήν την χιλιοτραγουδισμενη παράδοση, την ευγένεια των κατοίκων, και τον επτανησιακό πολιτισμο μας.

Ξεκινά λοιπόν ο επισκέπτης μας, περνά όλη την Εγνατία η την Ιόνια οδό, κάνει όνειρα για τις διακοπές του, φαντάζεται την Κέρκυρα, σταυροδρόμι πολιτισμών, με τα γραφικά καντουνια της, με τις Φιλαρμονικές της, μέχρι που φτάνει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Εκεί σταματούν τα όνειρα και προσγειώνεται απότομα.

Μόλις κατεβαίνει από το αυτοκίνητο του και έτοιμαζεται για την έκδοση των εισιτηρίων του Φέρρυ Μπωτ που θα τον περάσει στην απέναντι ακτή, πέφτουν κυριολεκτικά σαν σφήκες πανω του, απροσκλητοι, διάφοροι επιτήδειοι, για να τον ενημερώσουν τάχα για τα δρομολόγια και να του πουλήσουν εισιτήρια σε ειδικές τιμές.
Είναι αυτή η καταραμένη άγρα πελατών. Είναι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια και επανήλθε μαζί με την κρίση.
Είναι αυτοί οι γνωστοί επιτήδειοι, που στην προσπάθεια τους να κερδίσουν πελατεία είναι ικανοί να πουν τα μεγαλύτερα ψέματα για να ξεγελάσουν τον υποψήφιο πελάτη. Φωναζουν, προσπαθούν να επικοινωνήσουν με νοήματα, παραπληροφορούν.
Και αν κάνεις το λάθος διακριτικά να τους πεις ότι δεν θέλεις τη βοήθεια τους, ατύχησες. Το αγριεμένο βλέμμα τους, εύκολα μπορεί να συνοδευτεί και από βρισιμο.
Και μην νομίσετε ότι η κατάσταση στο λιμάνι της Κέρκυρας είναι πολύ διαφορετική. Και εδώ περίπου τα ίδια γίνονται, για να μην πω και χειρότερα. Η αγρα πελατών δυστυχώς έχει φυτρώσει κι εδώ.

Αυτή είναι λοιπόν η εικόνα της Πύλης της Ευρώπης.

Εικόνα τριτοκοσμική, εικόνα απαράδεκτη, εικονα ξεχασμενη, εικόνα που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Εικόνα που πρέπει σύντομα να φύγει από τα λιμάνια μας.
Δεν ξέρω ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες που πρέπει να επιληφθούν της υπόθεσης. Αυτό που ξέρω είναι ότι ολοι πρεπει να συστρατευθούμε οσο ειναι ακόμα νωρίς στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου.

Η άγρα πελατών στα λιμάνια μας και μάλιστα με τετοιο αγενές τρόπο δεν έχει θεση στην πολιτισμένη και τουριστική Κέρκυρα.