Ένα από τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν και μάλιστα επειγόντως και για πολλούς λόγους, είναι η κατασκευή νέων Φυλακών, εκτός του ιστού της πόλης. Για ποιους λόγους;

1) Για να μην απομακρυνθεί το Εφετείο που θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα για τον νομικό κόσμο του νησιού.
2) Για την τοπική οικονομία, γιατί γύρω από τις φυλακές γίνεται ένα μεγάλος τζίρος πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων.
3) Επιτέλους να σταματήσει αυτό το άθλιο φαινόμενο να λειτουργούν Φυλακές δίπλα στα σχολεία, με αποτέλεσμα οι μαθητές στα διαλείμματα στην αυλή του σχολείου τους, να έρχονται αντιμέτωποι με ένα ορατό σύνορο, μια γραμμή χαραγμένη στο έδαφος, ούτως ώστε να μην έρχονται σε οπτική επαφή με τις φυλακές.
4) Τέταρτος και πολύ σημαντικός λόγος, να απελευθερωθεί ο λόφος των Φυλακών που έχει λειτουργική αξία για την πόλη, για να μπορέσει να αξιοποιηθεί με την δημιουργία πάρκου για τα παιδιά, υπαίθριου θεάτρου ακόμα και πάρκινγκ.
5) Και τέλος, για να μετατραπούν οι Φυλακές σε χώρο πολιτισμού και να λειτουργήσει μουσείο της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Το 2009 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας είχε εγγράψει στο ΤΑΧΔΙΚ (που είχε την αρμοδιότητα για την κατασκευή και λειτουργία Δικαστικών μεγάρων και Σωφρονιστικών καταστημάτων) 2 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά οικοπέδου. Ο τότε πρόεδρος της ΘΕΜΙΣ Α.Ε κατασκευαστική θυγατρική του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Κερκυραίος Δικηγόρος Σπύρος Ιωάννου, είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό για τις 26 Νοεμβρίου του 2009. Τον Οκτώβριο όμως γίνονται εκλογές, «πέφτει» η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου (λεφτά υπάρχουν) και συγκεκριμένα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ακυρώνει τον διαγωνισμό.

Σήμερα με την πραγματοποίηση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή, την ανέγερση νέων Φυλακών;