Δεν είναι λίγοι που δέχονται τα ευρήματα των δημοσκοπικών ερευνών με επιφύλαξη και σε έναν βαθμό δεν έχουν άδικο. Αν και έχουμε συνηθίσει να στεκόμαστε μόνο σε κάποια «μεγέθη» και σε κάποιους «αριθμούς», τα οποία είναι «πιασάρικα» για το ευρύ κοινό, αγνοώντας την ουσία που είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Έτσι λοιπόν βλέπουμε το «δέντρο» και χάνουμε το «δάσος».
Όμως η μεγάλη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research οποία πραγματοποιήθηκε και στις 13 Περιφέρειες, τουλάχιστον για την Περιφέρεια μας, επιβεβαίωσε την δημοσκόπηση της καθημερινότητας, την οποία βιώνουμε όλοι μας, όσον αφορά τις ελλείψεις και τα προβλήματα και βεβαίως τις ελλειμματικές υποδομές.
Πρώτο και καλύτερο το πρόβλημα των απορριμμάτων. Αμφιβάλλει κανείς ότι στα Ιόνια είμαστε «πρωταθλητές» στη μη διαχείριση των απορριμμάτων. Μόνο η Κεφαλονιά την γλυτώνει από τα μεγάλα νησιά και ευτυχώς Ιθάκη και Παξοί. Αντιθέτως Ζάκυνθος, με τα απορρίμματα στους δρόμους για πάνω από 6-7 μήνες, Κέρκυρα με τις ίδιες εικόνες, κυρίως την τουριστική περίοδο και Λευκάδα, αποτελούμε τα παραδείγματα προς αποφυγήν. Η Ζάκυνθος βέβαια κατόρθωσε να αδειοδοτήσει νέο χώρο στο Λίβα, ο προηγούμενος Δήμαρχος βέβαια ο Στέλιος Μποζίκης, αν και ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής είχε προσφύγει στο ΣτΕ, αλλά η ένσταση του απερρίφθη. Η σημερινή δημοτική αρχή κατόρθωσε και εξασφάλισε χρηματοδότηση 18,6 εκατομμυρίων ευρώ για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Εμείς, η Κέρκυρα βέβαια, ούτε σε νέα χωροθέτηση προχωρήσαμε, ούτε έχουμε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον  τις μελέτες για να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση για νέο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Ένα δεματοποιητή έχουμε, που βγάζει «προϊόντα» κατώτερα των προσδοκιών των αρμοδίων και δεν έχουμε ούτε που να τα βάλουμε, αφού η χωματερή στο Τεμπλόνι έχει κορεσθεί. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η δημοτική αρχή, επιχειρεί να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη στην καθαριότητα. Ήρθε και ο Πρωθυπουργός και αφού μας είπε ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, μας είπε να καθίσουμε και να τα βρούμε. Πάρε το αυγό και κούρευτο. Δεν τα βρήκαμε τόσα χρόνια θα τα βρούμε τώρα. Αλλά όσο ζούμε, ελπίζουμε.
Δεύτερο πρόβλημα που ανέδειξε η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research είναι η δημόσια υγεία. Τι να πω για αυτό το πρόβλημα. Σε όλα τα Ιόνια νησιά, ξεκινώντας από τη Ζάκυνθο, που η χειρουργική κλινική παρέμεινε κλειστή για 3-4 μήνες και πήγαιναν για χειρουργεία στην Πάτρα και φθάνοντας μέχρι τη Κέρκυρα, τα νοσοκομεία, έχουν χίλια δυο προβλήματα, κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού.
Αν λειτουργούν με κάποια επάρκεια, λειτουργούν χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων. Ήρθε και ο Πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο και λίγο πολύ συμφώνησε με τους Υπουργούς Υγείας που τα βρήκαν όλα τέλεια!!! Κουβέντα βεβαίως για την σύσταση Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και όσον μας αφορά, κουβέντα για την επαναφορά της έδρας του ΕΚΑΒ από τα Γιάννενα στη Κέρκυρα.
Και μέσα σε όλα αυτά να θυμηθώ και την διαμαρτυρία που είχε κάνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μετά από απόφαση του  Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία είχαν συμμετάσχει 40 – 50 άτομα!!! Τόσο καλά οργανωμένη ήταν.
Και τρίτο τη τάξει πρόβλημα, το οδικό δίκτυο. Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να μιλά στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τον άξονα βορά – νότου και σκάσαμε χαμόγελο. Ας «βουλώσουμε» πρώτα τις τρύπες στο οδικό δίκτυο που θυμίζει Ελβετικό τυρί και μετά κάνουμε τον άξονα.
Μια δημοσκόπηση που έπεσε μέσα σε όλα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’, 17-12-2017.