Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι είναι έσοδα που δίνονται(;), όπως δίνονται, πετσοκομμένοι και όταν δίνονται, με καθυστέρηση δηλαδή, από το κράτος.

Η κατανομή των Κ.Α.Π. που είναι θεσμοθετημένοι πόροι για την Αυτοδιοίκηση, αλλά στην πλειοψηφία τους παρακρατούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση, γίνεται με πληθυσμικά κυρίως και άλλα κριτήρια.
Την περίοδο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων καταβάλλονταν οι Κ.Α.Π στις Ν.Α της Περιφέρειας μας με αυτά τα κριτήρια και με συγκριμένη ποσόστωση βάση του πληθυσμού κυρίως. Αυτή η ποσόστωση, στη συνέχεια όταν καταργήθηκαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και καθιερώθηκε η Αιρετή Περιφέρεια διατηρήθηκε από την Περιφερειακή αρχή Σπύρου, αλλά και τα τρία πρώτα χρόνια (;) της Περιφερειακής αρχής Γαλιατσάτου
Σήμερα όμως, για να ικανοποιήσει(;) τους συντοπίτες του, τους Κεφαλονίτες, για να πει ρε παιδάκι μου, «να εγώ τι κάνω για σας», επινόησε ο Θόδωρος και πέρασε απόφαση που αλλάζει την ποσόστωση, ανατρέποντας άρδην την προηγούμενη κατάσταση.

Εξηγούμαι, η Κέρκυρα με πληθυσμό 104.000 με την απογραφή του 2011 έπαιρνε 35,45% και ο Θόδωρος το κατέβασε στο 27,68%, η Κεφαλονιά με πληθυσμό 35.801 πάντα με την απογραφή του 2011, από 28,35% το ανέβασε στο 36,06%, η Ζάκυνθος έπαιρνε 20,06% και το κατέβασε στο 18,34% και η Λευκάδα από 17,93% στο 16,14%

Βέβαια αυτή η αλλαγή της ποσόστωσης, δημιουργεί ερωτηματικά. Αλήθεια για ποιο λόγο το κάνει ο Θ. Γαλιατσάτος; Για να δείξει προς τους συμπατριώτες του Κεφαλλονίτες «να τι κάνω για σας;».

Ό ίδιος όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι οι περσινοί Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι 2017, ακόμα δεν έχουν δοθεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οπότε… Ε, ας περιμένουν λίγο, το «καθήκον» του το έκανε!!!

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια είναι τα πολιτικά κίνητρα που «υποκρύπτονται» πίσω από αυτή την «ανατρεπτική» απόφαση. Κάποιοι ίσως ισχυριστούν ότι «αφού δεν βλέπει φως στη Περιφέρεια» ίσως βλέπει πολιτική διέξοδο διαφυγής το Δήμο Κεφαλονιάς.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Σίγουρα όμως με τέτοιες αποφάσεις δεν θεμελιώνεται η συνοχή και η ενότητα της Περιφέρειας, η οποία πρέπει να στηρίζεται σε θεμελιωμένες αρχές.