Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με την Europol τεράστιο κύκλωμα κατάρτισης και διακίνησης πλαστών εγγράφων σε αλλοδαπούς που ήθελαν να μεταναστεύσουν κυρίως στην Μεγάλη Βρετανία.

Από την Αστυνομία συνελήφθησαν ένας Έλληνας, τέσσερις Έλληνες Αλβανικής καταγωγής, 9 Αλβανοί, τρεις Σύροι, ένας Ιρακινός, ένας Ιρανός και ένας Μπαγκλαντεσιανός και εντοπίστηκαν τέσσερα πλήρως καταρτισμένα εργαστήρια πλαστών εγγράφων στον Νέο Κόσμο, στην Πλατεία Κολιάτσου, στο Παγκράτι και στα Κάτω Πατήσια. Αναζητούνται άλλα τρία άτομα, δύο Αλβανοί και ένας Έλληνας.
Ανάλογα το έγγραφο που ήθελαν οι ενδιαφερόμενοι η «ταρίφα» διαμορφωνόταν για παράδειγμα για μία πλαστή ελληνική ταυτότητα 150 ευρώ, για ένα πλαστό διαβατήριο 400-500 ευρώ και για πλαστό δίπλωμα οδήγησης 30-50 ευρώ.

Στην πλειονότητά τους οι ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να μεταναστεύσουν κυρίως προς την Μεγάλη Βρετανία ήταν Αλβανοί που με αυτά τα πλαστά έγγραφα εμφανίζονταν ως Έλληνες υπήκοοι και ακολουθούσαν αλλοδαποί από άλλες χώρες. Η δράση του κυκλώματος ξεκινάει από το 2014 και μόνο από το περασμένο Ιούλιο έως σήμερα υπολογίζεται πως κατήρτησαν περισσότερα από 3.000 πλαστά έγγραφα, ειδικά όταν υπολογίζεται πως σε κάθε εργαστήριο τυπώνονταν περίπου 50 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα την ημέρα.

Ο τζίρος του κυκλώματος είναι τεράστιος και στην πλειονότητά τους οι δράστες ήταν σεσημασμένοι για αντίστοιχα κακουργήματα στο παρελθόν. Πρόσθετα, έγινε παράλληλη έρευνα για να διαπιστωθεί μη τυχόν πέρασε μέσω Ελλάδας σε άλλη χώρα της Ευρώπης άτομο που τυχόν είναι ύποπτο για τζιχαντιστική δράση, αλλά δεν προέκυψε κάτι τέτοιο για κανέναν.