Δράσεις για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας ξεκινάει η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, (ΕΚΕΑ), καθώς από την επεξεργασία των στοιχείων του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών η ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών αποτελεί μόνο το 19% των εθελοντών αιμοδοτών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΚΕΑ, Χάρις Ματσούκα, το φαινόμενο της χαμηλής διεισδυτικότητας του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας στους νέους δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. «Δεν είναι σαφές ποια είναι η εξήγηση. Πιθανά η στροφή στο ατομικό έναντι του συλλογικού στις μέρες μας να συμβάλλει. Ακόμα, η προσέγγιση των νέων ενδεχομένως χρειάζεται νέους τρόπους πιο ελκυστικούς, ευφάνταστος, φρέσκος λόγος και συνεχής εκπαίδευση από μικρή ηλικία», τονίζει η κ. Ματσούκα.

Το κλειδί για την ανάπτυξη της αιμοδοτικής συνείδησης είναι η προσέλκυση στη σχολική ηλικία, αναφέρει η κ. Ματσούκα, υπογραμμίζοντας ότι οι ηλικίες 10-14 είναι οι καταλληλότερες, για την κατανόηση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας.

«Πάντως, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό διεθνώς και παρότι συνεχίζουμε να έχουμε συγγενικό περιβάλλον -αιμοδότες «αντικατάστασης», δηλαδή συγγενείς και φίλους ασθενών που θα χειρουργηθούν και οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν αίμα- έχουμε σταθερή αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η κ. Ματσούκα.

Σε ποσοστό 58% το αίμα των μονάδων που συλλέχθηκαν το 2016, προερχόταν από εθελοντές αιμοδότες και το 36% από αιμοδότες «αντικατάστασης», και σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται μια μικρή αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών σε σχέση με το 2015 όπου είχαμε 55% εθελοντές και 38 % αιμοδότες «αντικατάστασης». «Παρά την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας η εθελοντική αιμοδοσία, άλλο ένα πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης, αυξάνεται», τονίζει η πρόεδρος του ΕΚΕΑ.

Προσθέτει ότι «η χώρα μας συλλέγει πολύ αίμα αναλογικά με τον πληθυσμό της και θα όφειλε σύμφωνα με όλους τους αλγορίθμους να έχει επάρκεια. Οι κατά περιόδους ελλείψεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στον ελλιπή σχεδιασμό ή κεντρικό συντονισμό, καθώς μέχρι σήμερα κάθε νοσοκομειακή αιμοδοσία λειτουργεί αυτόνομα για το νοσοκομείο της. Αυτό σε όλο τον κόσμο έχει αποδειχτεί αναποτελεσματικό», σημειώνει η κ. Ματσούκα.

Το ΕΚΕΑ σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας σχεδιάζει πρόγραμμα για τα σχολεία που θα περιλαμβάνει έντυπο υλικό, βίντεο, καρτούν, καθώς και διαδραστικά παιχνίδια. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της πρώτης και της δεύτερης βαθμίδας εκπαίδευσης, θα δημιουργηθεί ομάδα εκπαιδευτικών που θα προωθεί το μήνυμα στα παιδιά με ένταξη υλικού στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Με στόχο την προσέγγιση και παρότρυνση των νέων να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, το ΕΚΕΑ και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώνουν τις δυνάμεις τους, ξεκινώντας μια συστηματική συνεργασία για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας και την υλοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικής ευθύνης και δράσεων αλληλεγγύης για το σκοπό αυτό.

«Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που συμβάλλει στον υγιή τρόπο ζωής αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας και αλληλεγγύης. Επίσης, έχει μεγάλη διαπερατότητα στη νέα γενιά», αναφέρει η κ. Ματσούκα. Εξηγεί ότι η ΓΓΑ διαθέτει ένα δίκτυο που αγκαλιάζει μεγάλο μέρος  της νεολαίας και αποτελεί άριστο όχημα για τη μετάδοση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Ευκαιρία για την διοργάνωση δράσεων αποτελεί, η ανάληψη από την Ελλάδα της Παγκόσμια Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 και όπως αναφέρει η κ. Ματσούκα «είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας και ευκαιρία για την προβολή της».

Φέτος, η χώρα μας ανέλαβε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να οργανώσει το 2018 την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Οι δράσεις για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας που θα αναπτυχθούν όλο το χρόνο θα κορυφωθούν την 14η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. «Είναι μία ευκαιρία μέσα στο έτος και μέχρι την κορύφωση, στις 14 Ιουνίου 2018, οι δράσεις μας να συνδέσουν τον πολιτισμό μας, με την αλληλεγγύη και με την αιμοδοσία» ανέφερε η ίδια.

Σύμφωνα με την κ. Ματσούκα, οι από κοινού δράσεις, μεταξύ άλλων, θα είναι οι εξής:

  • Οργάνωση εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη.
  • Προγράμματα ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία  σε συνεργασία με τους αθλητικούς φορείς και συλλόγους όλης της χώρας και παρότρυνση προς αυτούς να υιοθετήσουν τέτοιου είδους δράσεις στα πλαίσια της κοινωνικής τους ευθύνης.
  • Διαδραστικές παρεμβάσεις ενημέρωσης κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων.
  • Διαδραστικές παρεμβάσεις  ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία σε νεαρούς αθλητές/μαθητές.
  • Ημερίδες για την επιμόρφωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού.
  • Ανάρτηση μόνιμων πανό για την εθελοντική αιμοδοσία στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Ανάρτηση μηνυμάτων προσέλκυσης στην εθελοντική αιμοδοσία (banners, κυλιόμενα, αφίσες) στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ και των εποπτευομένων από αυτή φορέων.
  • Συμμετοχή με υλικό προσέλκυσης σε Μαθητιάδες σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας
  • Ένταξη στο Ελληνικό Πρόγραμμα BeActive στα πλαίσια των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.