Ας κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό για τα πως κύλισαν οι εορτές του Πάσχα, τόσο σε επίπεδο εκδηλώσεων, όσο και σε επίπεδο τουριστικό – οικονομικό.
Στα θετικά πιστώνεται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία βοήθησε επικοινωνιακά το νησί μας και κατ’ επέκταση τον τουριστικό μας προορισμό, αφού για ένα τριήμερο η Κέρκυρα «έπαιξε» τόσο στα ηλεκτρονικά όσο και στα έντυπα Μ.Μ.Ε. Βέβαια καταγράφηκαν και ένα δύο «φάλτσα», όπως κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού το Μεγάλο Σαββάτο στο Δημαρχείο δεν προσκλήθηκαν οι επικεφαλείς των συνδυασμών της μειοψηφίας. Η δικαιολογία εκ μέρους του Δημάρχου ότι ήταν ιδιωτική επίσκεψη και ότι το ζήτησε ο Πρωθυπουργός δεν στέκει, γιατί κατά πρώτον, το Δημαρχείο δεν είναι ιδιωτικός χώρος, κατά δεύτερον δεν είναι κομψό να βρίσκονται εκεί αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες της πλειοψηφίας, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και να αποκλείεται η αντιπολίτευση και κατά τρίτον, σε μια ιδιωτική επίσκεψη δεν συνοδεύεται ο Πρωθυπουργός από τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, την οποία πληρώνουμε όλοι μας.

Κατά τα υπόλοιπα μπορώ να πω ότι τα πήγε αρκετά καλά ο Δήμος στην οργάνωση, με δυο τρεις εξαιρέσεις βεβαίως, όπως ένα μικρό έλλειμμα που υπήρξε σε ορισμένα σημεία σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων και ότι μετά την πρώτη Ανάσταση και το έθιμο των μπότηδων καθαρίστηκαν μόνο κεντρικά σημεία, όπως το Λιστόν και οι γύρω δρόμοι, ενώ ακόμα και σήμερα βρίσκεις … υπολείμματα από μπότηδες σε διάφορες γειτονιές. Και επίσης η αλγεινή εικόνα με τους «μικροπωλητές» τόσο την Μεγάλη Παρασκευή, όσο και το Μεγάλο Σαββάτο που είχαν κατακλύσει πραγματικά το κέντρο, δηλαδή Λιστόν και πάνω και κάτω πλατεία. Την ώρα που περνούσαν οι Επιτάφιοι και οι Λιτανεία, οι «μικροπωλητές» έκανα ανενόχλητοι το έργο τους. Δήμος και Αστυνομία όφειλαν να συνεργαστούν αλλά δεν το έκαναν.
Πιστώνεται όμως στα θετικά η απάλειψη των περσινών «ανορθογραφιών» των σχετικών με τις μεγάλες πομπές που είχαν ως αποτέλεσμα να κουράσουν τον κόσμο και όσους συμμετείχαν σ αυτές και όσους παρακολουθούσαν, όπως στον Επιτάφιο της Μητροπόλεως, αλλά και στο θέαμα την ώρα που γινόταν οι περιφερές των Επιταφίων να περνούν ανάμεσα τους τα γκαρσόνια ή από ορισμένα, ευτυχώς λίγα καταστήματα, να ακούγεται δυνατά η μουσική που έπαιζαν. Ευτυχώς εφέτος αυτές οι εικόνες απαλείφθηκαν.

Τώρα στο «τουριστικό» κομμάτι, καταγράφηκε μια μείωση περίπου στο 15% από την πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα και αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στοιχεία από το αεροδρόμιο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αναμενόμενο και εξηγήσιμο σε έναν βαθμό το φαινόμενο της μείωσης, λίγο το ότι το Πάσχα φέτος ήταν χρονικά ενωρίς, λίγο, ίσως λίγο περισσότερο η οικονομική κρίση απέτρεψαν αρκετούς συμπολίτες μας να τολμήσουν το ταξίδι για τις διακοπές του Πάσχα. Βέβαια ακούστηκαν αρκετά παράπονα για τις τιμές των εισιτηρίων στην πορθμειακή γραμμή, κάτι που κάποιους τους απέτρεψε να περάσουν στην Κέρκυρα και κατευθύνθηκαν σε γειτονικούς προορισμούς και κάποιοι άλλοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους στην απέναντι ακτή. Είναι θεωρώ ένα θέμα που θα πρέπει να το δουν συνολικά όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό. Επίσης αρκετά αυξημένα ήταν και τα αεροπορικά εισιτήρια, γεγονός που προκάλεσε αρκετές διαμαρτυρίες.

Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι τα πήγαμε αρκετά καλά, με αυτές τις παρατηρήσεις και κάποιες άλλες βέβαια που δεν χωρούν στο παρόν σημείωμα, αλλά οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τις εξετάσουν και να κάνουν τις απαραίτητες βελτιωτικές