Νησί του Πολιτισμού και κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας, από τους πλέον προβεβλημένους, αλλά με χίλια δυο προβλήματα. Εντάξει το «χίλια» είναι σίγουρα υπερβολή και υπερβολικό, αλλά αναγκαίο για να φανεί η αναντιστοιχία ανάμεσα στην ομορφιά του νησιού και των κατοίκων του και στο πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του τόπου, από την μια και στην τραγική έλλειψη των υποδομών. Που είναι βεβαίως αποτέλεσμα και της ολιγωρίας και σε κάποιο βαθμό της ανεπάρκειας που έχουν επιδείξει οι ηγεσίες που διαχρονικά κυβέρνησαν τον τόπο μας, δηλαδή το νησί μας.

Κάπως έτσι ξεκινά και η φετινή τουριστική περίοδος, από τη μία η προοπτική με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία και τις προκρατήσεις για μια τουριστική περίοδο που θα σημειωθεί ρεκόρ στις αφίξεις και από την άλλη, ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, φέτος ειρήσθω εν παρόδω, από τον Μάρτιο, οι παραλίες μας έχουν τα μαύρα τους τα χάλια. Προφανώς για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραλίες δεν ευθύνεται ο Δήμος ή αν θέλετε ο ένας Καλλικρατικός δήμος, αλλά το κράτος και η κεντρική εξουσία. Θέλω να πω, γιατί έχει ξεκινήσει πάλι η συζήτηση – κολοκυθιά, για το πόσου Δήμους «χρειάζεται» το νησί και δεκαπέντε δήμους να είχαμε πάλι μια από τα ίδια θα ήταν η κατάσταση των παραλιών. Το πρόβλημα δεν είναι το πόσοι Δήμοι αλλά αν όντως η χώρα μας και κυρίως η κεντρική εξουσία θέλει μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση με πόρους και εξουσίες, με αυτονομία και αυτοτέλεια, όπως στην Ευρώπη. Όσους δήμους και να έχουμε, αν το κράτος παρακρατά πόρους, δεν εκχωρεί αρμοδιότητες και επιβάλλει πέρα από τον έλεγχο νομιμότητας και έλεγχο σκοπιμότητας ή Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παραμένει καθηλωμένη και θα αδυνατεί να επιλύει τα τοπικά προβλήματα.

Ξεκίνησε λοιπόν η τουριστική περίοδος και ακόμα η Κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει την ΚΥΑ, την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση της χρήσης των παραλιών στους Δήμους. Ξεκίνησε η τουριστική περίοδος και το οδικό δίκτυο του νησιού, τόσο το επαρχιακό, όσο και το δημοτικό έχει τα μαύρα του τα χάλια, ξεκίνησε η νέα τουριστική περίοδος και όλοι μας έχουμε ένα κόμπο το στομάχι για το τι θα γίνει με τα απορρίμματα. Δεματοποιητή ακούμε, αλλά δεματοποιητή δεν βλέπουμε, τουλάχιστον μέχρι τώρα και ευχόμαστε να επαληθευτούν οι δεσμεύσεις τις δημοτικής αρχής ότι θα λειτουργήσει αρχές Μαΐου. Ξεκίνησε η τουριστική περίοδος και η συνολική εικόνα του νησιού είναι αναντίστοιχη με την φήμη του, δεν έχουν γίνει ο καθαρισμοί των οδικών αρτηριών, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα φωτισμού και γενικά παρουσιάζουμε εικόνα προχειρότητας.
Ας ελπίσουμε όσο πλησιάζει το καλοκαίρι να βελτιώνεται η εικόνα του νησιού μας και να επιλύονται, στο μέτρο του δυνατού τα όποια προβλήματα υπάρχουν και μπορούν να επιλυθούν έστω και την τελευταία στιγμή. Όπως ελπίζουμε αυτό το θέρος, να έχουμε και το θέατρο στο Μον Ρεπό, αφού και εκεί την τελευταία στιγμή γίνονται οι ενέργειες για την αποκατάσταση της θεατρικής υποδομής, η οποία δεν λειτούργησε πέρσι. Όπως ελπίζουμε κατά την φετινή τουριστική περίοδο να μην αντιμετωπίσουμε τα οξυμένα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίσαμε πέρσι.

Ευτυχώς που υπάρχει και ο Θεός της Ελλάδας που μας αγαπά και έστω και την τελευταία στιγμή θα μπορέσουμε να μπαλώσουμε τα πράγματα και τις αδυναμίες μας. Ή για να το πω διαφορετικά ευτυχώς που ο Θεός μας προίκισε με αυτόν τον υπέροχο τόπο και την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά του τοπίου, που καλύπτει τις «ανορθογραφίες» και τις ατέλειες που προκύπτουν από τις πράξεις των ανθρώπων.