Αφού η επανάσταση εξόκειλε και δεν έσκισαν τα μνημόνια, είπαν να «αναγεννηθούν» μέσα από την ενδυματολογική (επ)ανάσταση, δεχόμενοι τον λαιμοδέτη, που έτσι και αλλιώς μας έχουν φορέσει, είτε μας αρέσει, είτε όχι, οι δανειστές μας ή τα μέλη της συγχορδίας του κουαρτέτου, που κυριαρχούν στην Ευρώπη, αφού τα «νταούλια» δεν ήχησαν ποτέ.
Και σε τοπικό επίπεδο, πλέον, βλέπουμε σε δημόσιες εκδηλώσεις, εθνικού ή θρησκευτικού περιεχομένου, να ακολουθούν τις πομπές, οι κόκκινες «επαναστατικές» γραβάτες, ανατρέποντας το life style της προ- επαναστατικής περιόδου, εναρμονιζόμενες πλήρως με το πνεύμα της επιστροφής στον «ρεαλισμό» και της προσαρμογής στον εναγκαλισμό της «θαλπωρής» που παρέχουν οι καρέκλες της εξουσίας.

Είναι γλυκιά η εξουσία και όποιος είχε την τύχη ή την ατυχία, να ερωτοτροπήσει μαζί της υπέκυψε στα θέλγητρά της, ακόμα και αυτοί οι ακραιφνείς που δεν θα έδιναν τα «κλειδιά» των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών σε Γερμανούς και Κινέζους, τελικά έχασαν την «μάχη». Όχι όμως τον πόλεμο. Ακόμα κρατούν τις «καρέκλες» γιατί αποδεικνύεται ότι τελικά το διακύβευμα ήταν η εξουσία και όχι η (επ)ανάσταση του τόπου. Και της χώρας και του νησιού μας, το οποίο, κυριολεκτικά καταρρέει. Χωρίς ίχνος υπερβολής. Το 2017 το νησί μας βρίσκεται σε χειρότερη θέση και κατάσταση από το 2016, το 2016 βρισκόμασταν σε χειρότερη κατάσταση από το 2015 όταν και άρχισε η (επ)ανάσταση και το 2010 βρισκόμασταν, πολύ καλύτερα από το 2017. Κάθε χρόνο και χειρότερα ή κάθε πέρσι και καλύτερα. Και μια που η (επ)ανάσταση δεν απέδωσε, μέρες που είναι περιμένουμε να έρθει η Ανάσταση του Κυρίου και η Ανάσταση να φέρει το τέλος της αέναης (επ)ανάστασης του Τίποτα. Να ολοκληρωθεί η φαρσοκωμωδία, που παρακολουθεί το φιλοθεάμων κοινό, της αβάσταχτης ελαφρότητας των δήθεν σωτήρων που έχουν εναγκαλιστεί την εξουσία και να σταματήσει το ξεχαρβάλωμα του τόπου, αρχής γενομένης από το γκρέμισμα των κουρτελάτσων στη Γαρίτσα, που θυμίζουν την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Όχι τα κλειδιά των αεροδρομίων δεν θα τα πάρουμε πίσω, γιατί χρειαζόμαστε αεροδρόμιο ασφαλές και αξιόπιστο ως τουριστικός προορισμός που ζει κατά το 85% από αυτή την οικονομική δραστηριότητα και όχι αεροδρόμιο Καργκιόζ μπερντέ, όπως το είχαν καταντήσει οι ανίκανοι διαχειριστές και το προβληματικό δημόσιο.

Η Ανάσταση να φέρει την ελπίδα ότι θα βάλουμε μυαλό να περισώσουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα και να προστατεύουμε τα μνημεία μας και να επιστρέψει η αισιοδοξία ότι βήμα, βήμα θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε το μέλλον αυτού του τόπου, για να μπορέσουμε να τον παραδώσουμε λίγο καλύτερο στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.

Η Ανάσταση του Κυρίου να αναγεννήσει την ελπίδα ότι με σοβαρότητα, με μεθοδικότητα, με επιμονή, με δουλειά, με σχέδιο και με σοβαρότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν θα λυθούν ως δια μαγείας όλα μας τα προβλήματα, δεν έχει κανένας μας αυτή την αυταπάτη, όπως αποδείχτηκε αυταπάτη η (επ) ανάσταση του ζιβάγκο και του «πουκάμισου χωρίς γραβάτα».
Αλλά έπρεπε να ζήσουμε και αυτές τις περιόδους για να μπορέσουμε, όσο και αν πόνεσε, να κάνουμε τις συγκρίσεις.
Επιστροφή λοιπόν όχι στον ρεαλισμό, αλλά στην πραγματικότητα.