Η πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research την οποία παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας το Corfutv και το site Corfutvnews ήταv άκρως αποκαλυπτική και βεβαίως ενδιαφέρουσα.

Όσον αφορά το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγεται από την ανάγνωση της έρευνας είναι ότι κατακρημνίζεται εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά των 6,4% ποσοστιαίων μονάδων είναι εικονική, αφού κατά τη εκτίμηση μου η πραγματική διαφορά είναι πάνω από 12% ποσοστιαίες μονάδες.

Όλα αυτά υπό την αίρεση, να μην εμφανίσει η Νέα Δημοκρατία τις τάσεις αυτοχειρίας που διαθέτει, αφού είναι γνωστό τοις πάσι, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό. Θα επιχειρήσω να τεκμηριώσω τον ισχυρισμό μου.

Ξεκινώ από το ακροτελεύτιο συμπέρασμα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο η Περιφέρεια Αττικής, χαρακτηρίζεται ως «ηφαιστιογενής» εκλογικά, λόγω του μεγάλου ποσοστού αναποφάσιστων και των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Άρα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το παιχνίδι των εκλογών παίζεται και κρίνεται στο «γήπεδο» εκεί προηγείται μεν η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λόγω της έντασης των κοινωνικών προβλημάτων είναι δύσκολο και ενδεχομένως παρακινδυνευμένο να προκαταβάλλει κάποιος την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Η οποία όμως δεν μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις υπόλοιπες Περιφέρειες, τουλάχιστον ως τάση και όχι ως μέγεθος. Στις 10 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας προηγείται η Νέα Δημοκρατία του Σύριζα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μόνο σε τρεις Περιφέρειας στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων, στη Περιφέρεια Κρήτης και στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Εκεί όπου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι μικρή. Ενώ εκεί που προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά είναι αρκετά μεγαλύτερη. Στέκομαι στη Περιφέρεια Ιονίων νήσων για να αποδείξω την δημοσκοπική και εκλογική κατακρήμνιση ΣΥΡΙΖΑ.

Στέκομαι ιδιαίτερα στην Περιφέρεια μας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστά πάνω από 60% στο δημοψήφισμα του 2015, πάνω από 70% στο ίδιο δημοψήφισμα στη Κέρκυρα και όσον αφορά τις εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, στη Κέρκυρα, είχε ποσοστά κοντά στο 42% και πάνω από 20% ποσοστιαίες μονάδες. Στην Περιφέρεια μας που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 4 βουλευτές, έναν Υπουργό, τον Περιφερειάρχη και δύο Δημάρχους, προηγείται της Ν.Δ περίπου 1,5% με 2%, αφού έχει χάσει σε κάποιες περιπτώσεις, όπως της Κέρκυρας, η οποία έχει το 50% του πληθυσμού της Περιφέρειας, πάνω από το 20% και 30% της δύναμης της. Που όλα αυτά; Σε μια Περιφέρεια που έχει δηλώσει εκλογική «υποταγή» στον ΣΥΡΙΖΑ με τα ποσοστά που τον τροφοδότησε στις διάφορες εκλογικές μάχες.

Οι δε εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή οι 4 Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης και οι 2 Δήμαρχοι καταγράφουν ποσοστά δυσαρέσκειας από 60% έως 80%. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει αυτή την εικόνα εδώ στην Περιφέρειας μας, ο καθένας αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί σε άλλες Περιφέρειες που δεν έχει την παράδοση με το μέρος του.