Όταν η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ενάντια στο κοινό περί δικαίου αίσθημα..

Έχω ως αρχή να μην σχολιάζω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, γιατί δεν είμαι νομικός και επιπροσθέτως δεν μπορώ να γνωρίζω πως σκέφτονται, κρίνουν, ερμηνεύουν και λειτουργούν οι δικαστές αλλά και το σπουδαιότερο, τι προβλέπει σε ανάλογες περιπτώσεις η ποινικη δικονομία.

Όμως θεωρώ ότι μου επιτρέπεται να σχολιάσω το γεγονός ότι μια απόφαση της δικαιοσύνης, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτό που αποκαλούμε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, και πολύ περισσότερο, όταν εξ αιτίας αυτής της απόφασης ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις που θα επηρεάσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την ομαλή και απρόσκοπτη καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας, που σε ένα βαθμό προκαλεί η συγκεκριμένη απόφαση αντιδράσεις και σε διοικητικές δομές, επιφορτισμένες με την ευθύνη της τήρησης της νομιμότητας και της προάσπισης της περιουσίας και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, όπως είναι η αστυνομία.

Πριν λίγες ημέρες, οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη 9 πολίτες, άνδρες και γυναίκες, με βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως για σύσταση συμμορίας, για κλοπές καθ’ έξιν και κατά εξακολούθηση και πολλές άλλες κατηγορίες. Οι συγκεκριμένοι είχαν δράσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχαν ξαφρίσει σπίτια και επιχειρήσεις της πόλης της Κέρκυρας. Με λίγα λόγια, έχουν μετατραπεί σε πληγή για τους κατοίκους αυτής της πόλης, οι οποίοι φοβόντουσαν να μένουν μέσα στα σπίτια τους ή μπαίνοντας σε αυτά φοβούνται το τι θα αντικρύσουν. Έχει απολεσθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων;

Οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας με μεθοδικότητα και επιμονή κατόρθωσαν να συλλάβουν τους δράστες, οι οποίοι μάλιστα ομολόγησαν τις πράξεις τους και επέστρεψαν κάποια από τα κλοπιμαία.
Και ενώ όλοι περίμεναν ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της, τελικά από τους 9 προφυλακίστηκε μόνο μια 28χρονη. Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης και γι’ αυτό θεωρώ ότι νομιμοποιούμαι να την σχολιάσω;

Πρώτον, στο άκουσμα της απόφασης οι κάτοικοι της περιοχής και πολύ περισσότερο όσοι έχουν πέσει θύματα των φερόμενων ως δραστών «πάγωσαν» και πλέον φοβούνται τα χειρότερα.

Δεύτερον, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ υπάρχει απογοήτευση, γιατί όλη αυτή η κοπιαστική δουλειά που είχε ως στόχο να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους συμπολίτες τους, βλέπουν τώρα να πηγαίνει «στράφι».

Τρίτον, υπάρχει τώρα η πιθανότητα, οι φερόμενοι ως δράστες να «ξεσαλώσουν» και να αυξήσουν της παραβατική δραστηριότητα τους, αφού βλέπουν ότι η δικαιοσύνη τους φέρεται με επιείκεια.

Και τέταρτον για το οποίο απεύχομαι να συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος, κάποιος συμπολίτης μας ο οποίος νιώθει ότι απειλείται να καταφύγει στην αυτοδικία, που είναι ότι το χειρότερο.

Γι’ αυτό λέω ότι η συγκεκριμένη απόφαση, βρίσκεται σε αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Γνωρίζω ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει κριθεί ακόμα από το δικαστήριο, όμως οι αποφάσεις της δικαιοσύνης σχετικά με την επιβολή προφυλάκισης η περιοριστικών όρων στο στάδιο της ανάκρισης παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια των πολιτών.
Μακάρι να κάνω λάθος.